Inventory number IRN Number of state registration
0321РК00356 AP09258699-KC-21 0121РК00319
Document type Terms of distribution Availability of implementation
Краткие сведения Gratis Number of implementation: 0
Not implemented
Publications
Native publications: 2
International publications: 0 Publications Web of science: 0 Publications Scopus: 0
Patents Amount of funding Code of the program
0 18226757.9 AP09258699
Name of work
Разработка новых способов использования уксуснокислых бактерий в пищевой промышленности
Type of work Source of funding Report authors
Applied Олейникова Елена Андреевна
0
0
0
0
Customer МНВО РК
Information on the executing organization
Short name of the ministry (establishment) Нет
Full name of the service recipient
ТОО "Научно-производственный центр микробиологии и вирусологии"
Abbreviated name of the service recipient ТОО "Научно-производственный центр микробиологии и вирусологии"
Abstract

Объектами исследования служили молочнокислые бактерии, уксунокислые бактерии и дрожжи, а также их ассоциации.

Зерттеу объектілері сүтқышқылды бактериялар, сіркеқышқылды бактериялар және ашытқылар, сондай-ақ олардың ассоциациялары болды.

Цель проекта – разработка новых способов использования уксуснокислых бактерий для ферментации молочного и растительного сырья с получением функциональных продуктов, способствующих оздоровлению населения и повышению неспецифической устойчивости к инфекциям.

Жобаның мақсаты – халықтың денсаулығын сақтауға және инфекцияларға спецификалық емес төзімділікті арттыруға ықпал ететін функционалды өнімдерді алу үшін сүт және өсімдік шикізатын ашыту үшін сіркеқышқылды бактерияларды қолданудың жаңа әдістерін әзірлеу.

В работе использовали приборное и методическое обеспечение, предназначенное для микробиологических и биохимических исследований. Для анализа взаимосвязи антагонизма и микробного состава образцов кумыса использовали метагеномное исследование. Совместимость культур определяли методами наложения капель и перпендикулярных штрихов.

Жұмыста микробиологиялық және биохимиялық зерттеулерге арналған құралдық және әдістемелік қамтамасыз ету қолданылды. Антагонизм мен қымыз үлгілерінің микробтық құрамы арасындағы байланысты талдау үшін метагеномикалық зерттеу қолданылды. Культуралардың үйлесімділігі тамшылар мен перпендикуляр жолақтарды салу арқылы анықталды.

Сравнительное метагеномное исследование образцов кумыса с различной степенью подавления условно-патогенных дрожжей показало прямую зависимость антгонизма от изобилия уксуснокислых бактерий и определенных ASV молочнокислых бактерий рода Lactobacillus, а также отрицательную зависимость от изобилия молочнокислых кокков. Из кумыса выделено 20 изолятов молочнокислых бактерий (преимущественно палочек), 32 изолята уксуснокислых бактерий, 6 изолятов дрожжей. Из козьего молока выделено 8 изолятов молочнокислых бактерий и 6 изолятов дрожжей. Отобрано 10 изолятов молочнокислых бактерий с наиболее высокой антибактериальной активностью, 30 изолятов уксуснокислых бактерий с хорошей скорость роста на питательных средах, 4 изолята дрожжей с наиболее высокой бродильной активностью. Составлено 30 ассоциаций совместимых молочнокислых и уксуснокислых бактерий. Отобраны наилучшие ассоциации по антагонистической активности и органолептическим показателям. Начата разработка кисломолочного продукта с использованием уксуснокислых бактерий.

Шартты-патогенді ашытқыларды басудың әртүрлі дәрежелері бар қымыз үлгілерін салыстырмалы метагеномикалық зерттеу ангонизмнің сіркеқышқылды бактериялардың және Lactobacillus тұқымдасының кейбір ASV сүтқышқылды бактерияларының көптігіне тікелей тәуелділігін, сондай-ақ сүтқышқылды кокктардың көптігіне теріс тәуелділігін көрсетті. Қымыздан сүтқышқылды бактерияларының 20 изоляты (негізінен таяқшалар), сірке қышқылдарының 32 изоляты, ашытқылардың 6 изоляты бөлініп алынды. Ешкі сүтінен сүтқышқылды бактериялардың 8 изоляты және ашытқылардың 6 изоляты бөлініп алынды. Ең жоғары бактерияға қарсы белсенділігі бар сүтқышқылды бактериялардың 10 изоляты, қоректік ортада жақсы өсу қарқыны бар сірке қышқылы бактерияларының 30 изоляты, ашыту белсенділігі жоғары 4 ашытқы изоляттары таңдалды. Сәйкес сүтқышқылды және сіркеқышқылды бактериялардың 30 ассоциациясы құрастырылды. Антагонистік белсенділік пен органолептикалық сипаттамалар бойынша ең жақсы ассоциациялар таңдалды. Сіркеқышқылды бактерияларын қолдану арқылы сүтқышқылды өнім жасау басталды.

Внедрение результатов НИР в производство повысит неспецифическую устойчивость к инфекциям, снизит уровень заболеваемости оппортунистическими инфекциями, расширит перечень функциональных продуктов.

ҒЗЖ нәтижелерін өндіріске енгізу инфекцияларға спецификалық емес төзімділікті арттырады, шартты-патогенді инфекциялармен ауыру дәрежесін төмендетеді және функционалдық өнімдер тізімін кеңейтеді.

Пищевая промышленность

Тамақ өнеркәсібі

UDC indices
579.67:663.1
International classifier codes
34.27.39; 65.00.00;
Key words in Russian
Уксуснокислые бактерии; пищевая промышленность; ферментированные продукты; молочнокислые бактерии; кисломолочные продукты;
Key words in Kazakh
сірке қышқылды бактериялар; тамақ өнеркәсібі; ферменттелген өнімдер; сүт қышқылды бактериялар; сүт қышқылды өнімдері;
Head of the organization Саданов Аманкелди Курбанович Доктор биологических наук / профессор, академик КазНАЕН
Head of work Олейникова Елена Андреевна Кандидат биологических наук / Нет