Inventory number IRN Number of state registration
0220РК00652 BR05236766-OT-20 0118РК00556
Document type Terms of distribution Availability of implementation
Заключительный Gratis Number of implementation: 0
Not implemented
Publications
Native publications: 2
International publications: 1 Publications Web of science: 0 Publications Scopus: 1
Number of books Appendicies Sources
2 4 69
Total number of pages Patents Illustrations
60 1 13
Amount of funding Code of the program Table
12000000 О.0784 23
Code of the program's task under which the job is done
1
Name of work
«Технология производства пектинопродуктов из вторичных сырьевых ресурсов переработки бахчевых культур казахстана»
Report title
Type of work Source of funding The product offerred for implementation
Applied research Технология
Report authors
Кизатова Майгуль Жалеловна , Искакова Галия Куандыковна , Еренова Бибипатыма Ертаевна , Азимова Санавар Туглуковна , Курасова Людмила Александровна , Набиева Жанар Серикболовна ,
0
0
0
0
Customer МНВО РК
Information on the executing organization
Short name of the ministry (establishment) МНВО РК
Full name of the service recipient
Акционерное общество "Алматинский технологический университет"
Abbreviated name of the service recipient АО "АТУ"
Abstract

Объектами исследований являются органы сизых голубей и бахчевые культуры: перспективные казахстанские сорта дыни и тыквы, выжимки указанных культур, пектиносодержащие экстракты и концентраты из выжимок тыквы и дыни.

Зерттеу нысаны көгершіндердің ішкі мүшелері мен бақша дақылдары болып табылады: қауынның және асқабақтың болашағы зор Қазақстандық сорттары, көрсетілген дақылдардың сығындылары, асқабақ және қауын сығындыларынан алынған пектинтекті экстракт және концентрат.

Целью проекта является разработка и создание пектинопродуктов на основе использования вторичных сырьевых ресурсов бахчевых культур Казахстана (тыква, дыня).

Жұмыстың мақсаты Қазақстанның бақша дақылдарының қайталама шикізат ресурстарын (асқабақ, қауын) пайдалану негізінде пектин өнімдерін әзірлеу және жасау болып табылады.

Амперометрический метод определения антиоксидантов, атомно-абсорбционный метод определения тяжелых металлов, микробиологические методы исследования, статистические методы обработки экспериментальных данных.

Антиоксиданттарды анықтаудың амперометриялық әдісі, ауыр металдарды анықтаудың атомды-абсорбциялық әдісі, микробиологиялық зерттеу әдістері, эксперимент нәтижелерән өңдеудің статистикалық әдістері.

Результаты исследований. Определены содержание тяжелых металлов в перьях и внутренних органах птиц, обитающих в Алматинском регионе. Установлено, что в Казахстане имеется достаточно сырьевая база и большой ассортимент бахчевых культур. Среди которых высоким содержанием пектина отличаются сорта тыквы «Карина» и «Афродита», дыни «Торпеда» и «Колхозница». Проведен количественно-качественный анализ составных частей бахчевых культур. В результате подбора рациональных режимов извлечения пектиновых веществ из выжимок тыквы сорта «Карина» и дыни сорта «Торпеда» установлено, что при рекомендуемой температуре 40-41 С, рН=6,0, гидромодуле 1:10, оптимальной дозой фермента при ферментативном экстрагировании пектина из выжимок тыквы и дыни является доза 2,0% и время экспозиции 4-5 часов (содержание пектина из выжимок тыквы – 0,78 - 0,80%, из выжимок дыни - 0,85 - 1,05%).

Зерттеу нәтижелері. Алматы өңірінде мекендейтін құстардың қауырсындары мен ішкі мүшелеріндегі ауыр металдардың құрамы анықталды. Қазақстанда жеткілікті шикізат базасы және бақша дақылдарының үлкен ассортименті бар екені анықталды. Олардың ішінде «Карина» және «Афродита» асқабақтары, «Торпеда» және «Колхозница» қауындары пектиннің жоғары құрамымен ерекшеленеді. Бақша дақылдарының құрамдас бөліктеріне сандық-сапалық талдау жүргізілді. «Карина» сортының асқабақтары мен «Торпеда» сортының қауынынан пектинді заттарды алудың ұтымды режимдерін таңдау нәтижесінде ұсынылған температурада 40-41 С, рН=6,0, гидромодуль 1:10, асқабақ пен қауынның сығындыларынан алынған пектинді ферментативті алу кезінде ферменттің оңтайлы дозасы 2,0% доза және экспозиция уақыты 4-5 сағат (асқабақ сығындыларынан алынған пектиннің мөлшері – 0,78 - 0,80%, қауын сығындыларынан алынған пектиннің мөлшері - 0,78 - 0,80%, 0,85-1,05%).

На основании проведённых исследований разработаны технологические схемы производства пектинопродуктов из выжимок тыквы сорта «Карина» и дыни сорта «Торпеда». Определены биохимические, аналитические характеристики и пищевая безопасность сырья и пектинопродуктов из тыквы и дыни. Установлено, что срок безопасного хранения пектинсодержащих концентратов из выжимок дыни и тыквы при температуре 25 С составляет 6-7 месяцев, при температуре 8 С - 10 месяцев.

Жүргізілген зерттеулер жұмыстары негізінде «Карина» сортының асқабақтары мен «Торпеда» сортының қауындарын сығып шығарудан пектин өнімдерін өндірудің технологиялық схемалары жасалды. Асқабақ пен қауын шикізаты мен пектин өнімдерінің биохимиялық, аналитикалық сипаттамалары және тағамдық қауіпсіздігі анықталды. Қауын мен асқабақтың сығындыларынан алынған пектині бар концентраттарды қауіпсіз сақтау мерзімі 25 С температурада, 6-7 айды, 8 С температурада - 10 айды құрайтыны анықталды.

пищевая и перерабатывающая промышленность

тағам және қайта өңдеу өндірістері

UDC indices
664.863
International classifier codes
65.53.91; 65.55.91;
Readiness of the development for implementation
Key words in Russian
Бахчевые культуры; пектин; тяжелые металлы; детоксикационные свойства; режимы извлечения пектина; пектиновые экстракты и концентраты; технологические схемы; аналитические характеристики; безопасность; сроки хранения;
Key words in Kazakh
Бақша дақылдары; пектин; ауыр металдар; детоксикациялық қасиеттері; пектинді алу режимдері; пектинді экстрактілер және концентраттар; технологиялық схемалар; аналитикалық сипаттамалары; қауіпсіздік; сақтау мерзімдері;
Head of the organization Кулажанов Талгат Куралбекович Доктор технических наук / профессор
Head of work Кизатова Майгуль Жалеловна Доктор технических наук / профессор
Native executive in charge Искакова Галия Куандыковна профессор