Inventory number | IRN | Number of state registration |
---|---|---|
0219РК00576 | BR05636956-OT-19 | 0118РК01060 |
Document type | Terms of distribution | Availability of implementation |
Промежуточный | Gratis | Number of implementation: 0 Implemented |
Publications | ||
Native publications: 2 | ||
International publications: 3 | Publications Web of science: 0 | Publications Scopus: 0 |
Number of books | Appendicies | Sources |
1 | 5 | 40 |
Total number of pages | Patents | Illustrations |
129 | 1 | 26 |
Amount of funding | Code of the program | Table |
55500300 | О.0829 | 20 |
Code of the program's task under which the job is done | ||
1 | ||
Name of work | ||
Разработать технологию улучшения здоровья и качества жизни работников предприятий, связанных с производством и переработкой солей тяжелых металлов | ||
Report title | ||
Type of work | Source of funding | The product offerred for implementation |
Applied research | Технология | |
Report authors | ||
Синявский Юрий Александрович , Шарманов Турегельды , Бердыгалиев Айдар Болатович , Долматова Оксана Викторовна , Жеңіс Меруерт , Файбишенко Евгения Анатольевна , Бармақ Сабырхан Мұхитұлы , Кучербаева Мария Маратовна , Калачёв Михаил Васильевич , Краснова Ирина Вениаминовна , Кенжебаева Венера Байсеитовна , Сарсембаев Хусейн Самир , Туйгунов Диляр Нурдунович , Ишмухамбетова Гульмира Ниязбековна , Алдашев Ахмет , | ||
0
0
0
0
|
||
Customer | МЗ РК | |
Information on the executing organization | ||
Short name of the ministry (establishment) | Нет | |
Full name of the service recipient | ||
Товарищество с ограниченной ответственностью "ОО Казахская академия питания" | ||
Abbreviated name of the service recipient | ТОО "ОО КАП" | |
Abstract | ||
работники предприятий, белковые смеси кәсіпорын жұмыскерлері, ақуызды қоспалар Разработка технологии снижения воздействия тяжелых металлов на организм работников посредством внедрения сухих композитных смесей на основе кобыльего молока. бие сүті негізіндегі құрғақ композиттік қоспаларды енгізу арқылы ауыр металдардың жұмыскерлердің организміне әсерін азайту технологиясын әзірлеу. Физико-химические и органолептические свойства сухих смесей на основе кобыльего молока оценены в соответствии с существующими гостированными методами исследованиями. жұмыста физикалық-химиялық, органолептикалық және микробиологиялық әдістер қолданылған, сондай-ақ, бие сүті негізіндегі құрғақ композиттік қоспалардың тағамдық және биологиялық құндылығын бағалау әдістері қолданылған. Разработаны и согласован стандарт СТ 63096-1910-ТОО-23-2019 «Сухие белковые смеси» и СТ 63096-1910-ТОО-28-2019 «Сухие белковые смеси на основе кобыльего молока». Разработанные продукты содержали повышенный уровень полиненасыщенных жирных кислот, включая ω-3 и ω-6, а также повышенные индексы здоровья, низкие индексы атерогенности и тромбогенности. Получены свидетельства о государственной регистрации 5 видов сухих композитных смесей на основе кобыльего молока. Получен патент на полезную модель № 4045 «Сухая композитная смесь для специализированного диетического питания на основе кобыльего молока. Разработана система ХАССП. Отработана технология приготовления сухих белковых смесей в соответствии с разработанным стандартом. Описан технологический процесс изготовления сухих белковых смесей с добавлением кобыльего молока которая включала: контроль и подготовка сырья, упаковочных материалов, санитарную подготовку производства, в том числе подготовку персонала, технологической одежды, производственных помещений и оборудования. Организован выпуск опытно-промышленных партий сухих смесей в ТОО «FoodExco». Было выпущено 15 опытно-промышленных партий сухих белковых смесей по 3 каждого наименования. кәсіпорындардағы жұмыскерлердің тағамдық макро- және микро- заттектерге жоғары қажеттілігін ескере отырып, дәрумендер мен макро- және микроэлементтер кешенімен, биологиялық белсенді қосылыстармен байытылған бие сүті негізіндегі құрғақ композиттік қоспалардың рецептуралары әзірленді. Құрғақ ақуызды қоспалардың физикалық-химиялық көрсеткіштері өнімнің түріне арналған стандарттағы мәндер шамасында болған, бұл олардың жеткілікті жоғары құндылығын анықтайды және күніне 100 г тұтынғанда тәуліктік рационның калориялығының 24-25% қамтамасыз еткен. СТ 63096-1910-ТОО-23-2019«Құрғақ ақуызды қоспалар» жәнеСТ 63096-1910-ТОО-28-2019 «Бие сүті негізіндегі құрғақ ақуызды қоспалар» стандарттары әзірленді. Әзірленген өнімдердің құрамында ω-3 және ω-6 көп қанықпаған май қышқылдарының жоғары деңгейі, сондай-ақ, жоғары денсаулық индексі, төмен атерогендік және тромбогендік индекстері анықталған. Бие сүті негізіндегі құрғақ композиттік қоспалардың 5 түріне Мемлекеттік тіркеу туралы куәліктері алынған. «Арнайы емдәмдік тамақтануға арналған бие сүті негізіндегі құрғақ композиттік қоспалар» № 4045 пайдалы үлгісіне патент алынған. ХАССП жүйесі әзірленген. Бие сүті негізіндегі құрғақ ақуызды қоспалардың 15 тәжірибелік-өнеркәсіптік партиялары «FoodExco» ЖШС аясында шығарылған. Құрғақ ақуызды қоспалардың 15 тәжірибелік-өнеркәсіптік партиялары шығарылған: әрбір атауы бойынша – 3. Впервые в РК для работников предприятий разработаны новые сухие белковые смеси на основе кобыльего молока для повышения их устойчивости к неблагоприятным факторам производства. ҚР алғаш рет өндірістің зиянды факторларымен жанасатын жұмыскерлер үшін өндірістің қолайсыз факторларының әрекетіне организмнің тұрақтылығын арттыруға арналған бие сүті негізіндегі жаңа құрғақ ақуызды композиттік қоспалар әзірленген. Разработаны новые сухие белковые смеси на основе кобыльего молока, которые внедрены в ТОО «FoodExco» в г. Алматы. Бие сүті негізіндегі жаңа құрғақ ақуызды қоспалар әзірленген және Алматы қ., «FoodExco» ЖШС аясында енгізілген. Өнеркәсіпте шығаруға стандарттар әзірленген және қоспаларды тіркеу өткізілген. Созданы рецептуры и технологии на сухие белковые смеси на основе кобыльего молока, осуществлена выработка опытно-промышленных партий продуктов, оценен их химический состав и показатели безопасности. Поданы к публикации 6 статьи, получен 1 патент на полезную модель и 1 патент на изобретение. Бие сүті негізіндегі құрғақ ақуызды қоспалардың технологиясы мен рецептуралары әзірленген, өнімдердің тәжірибелік-өнеркәсіптік партияларын шығару іске асырылған, олардың химиялық құрамы мен қауіпсіздік көрсеткіштері бағаланған. 6 мақала басылымға берілген, 1 пайдалы үлгіге және 1 өнертабысқа патенттер алынған. Общественное здравоохранение. Медицина. Еңбек гигиенасы. |
||
UDC indices | ||
613.2/613.6 | ||
International classifier codes | ||
76.33.35; 76.35.45; | ||
Readiness of the development for implementation | ||
Key words in Russian | ||
Воздействия тяжелых металлов; сухие композитные смеси; Кобылье молоко; Питание работников; композитные смеси; | ||
Key words in Kazakh | ||
Ауыр металдардың әсері; Құрғақ құрама қоспалар; Бие сүті; Қызметкердің тамақтануы; композициялық қоспалар; | ||
Head of the organization | Шарманов Турегельды Шарманович | Доктор медицинских наук / профессор |
Head of work | Синявский Юрий Александрович | Доктор биологических наук / Профессор |
Native executive in charge | Бердыгалиев Айдар Болатович | доцент |