Inventory number IRN Number of state registration
0324РК01845 AP22786450-KC-24 0124РК00972
Document type Terms of distribution Availability of implementation
Краткие сведения Gratis Number of implementation: 0
Not implemented
Publications
Native publications: 1
International publications: 0 Publications Web of science: 0 Publications Scopus: 0
Patents Amount of funding Code of the program
0 28234545 AP22786450
Name of work
Разработка технологии функциональных сухих завтраков (гранола, снеки) на основе многокомпонентных смесей и биологически активных добавок.
Type of work Source of funding Report authors
Applied Молдақұлова Зілиха Нұрғалиқызы
0
0
3
0
Customer МНВО РК
Information on the executing organization
Short name of the ministry (establishment) МНВО РК
Full name of the service recipient
Акционерное общество "Алматинский технологический университет"
Abbreviated name of the service recipient АО "АТУ"
Abstract

Объектами исследований являются растительное сырье Казахстана: зерновые (гречка, овес, рис, кукуруза, полба), бобовые (чечевица, нут), масличные (амарант) культуры, ягоды (барбарис, клюква, черника), фрукты (яблоко), овощи (тыква, морковь, кабачок), экстракты и порошки указанных культур

Зерттеу объектілері болып Қазақстанның өсімдік шикізаты табылады: дәнді дақылдар (қарақұмық, сұлы, күріш, жүгері, полба), бұршақ дақылдары (жасымық, ноқат), майлы дақылдар (амарант), жидектер (бөріқарақат, мүкжидек, көкжидек), жемістер (алма), көкөністер (асқабақ, сәбіз, кәді), сығындылары және көрсетілген дақылдардың ұнтақтары

Цель работы - разработка технологий сухих завтраков (гранола, снеки) с использованием инновационных технологических приемов и функциональных ингредиентов (многокомпонентные смеси и биологически активные добавки из отечественного растительного сырья) для повышения их пищевой, биологической ценности и микробиологической безопасности

Жұмыстың мақсаты тағамдық, биологиялық құндылығы мен микробиологиялық қауіпсіздігін арттыру үшін инновациялық технологиялық тәсілдер мен функционалдық ингредиенттерді (отандық өсімдік шикізатынан көп компонентті қоспалар мен биологиялық белсенді қоспалар) пайдалана отырып, таңғы ас өнімдері (гранола, снектер) технологияларын жасау болып табылады

Определение показателей качества растительного сырья и продуктов их переработки проводились согласно следующим методам: содержание белка определяли по ГОСТ 10846-91, содержание углеводов - перманганатометрическим методом, массовую долю жира – по ГОСТ 8756.21-89, содержание пищевых волокон - по ГОСТ 31675-2012, массовую долю золы - по ГОСТ 25555.4-91, содержание β-каротина – по ГОСТ Р 54058-2010, содержание органических кислот - по ГОСТ 32771-2014, содержание витамина А - по ГОСТ Р 54635-2011, витамины группы В - по ГОСТ 32042-2012, витамина С - по ГОСТ 24556-89, витамина Е - по ГОСТ Р 54634-2011. Определение содержания кальция и магния заключается в сухой минерализации пробы при 450˚С, растворении золы, титровании раствора золы раствором трилона Б в присутствии индикатора кислотного хромового темно-синего. Содержание железа - по ГОСТ 26928-86. Количество токсичных элементов (кадмия, свинца и цинка) устанавливается инверсионно-вольтамперометрическим (ИВ) методом по ГОСТ Р 51301-99. Количество мезофильных аэробных и факультативно-анаэробных микроорганизмов (КМАФАнМ) - по ГОСТ 10444.15-94; бактерии группы кишечных палочек (колиформные) – по ГОСТ 30518-97 и т.д. Получение экстракта из плодов барбариса, клюквы, черники проводилось методом экстракции растворителем в ультразвуковой ванне. В дальнейшем будем концентрировать и использовать в технологии снеков. Порошки из фруктов и овощных культур получали путем измельчения предварительно высушенных указанных культур

Өсімдік шикізаты мен оларды қайта өңдеу өнімдерінің сапалық көрсеткіштерін анықтау мынадай әдістерге сәйкес жүргізілді: ақуыз құрамы МЕМСТ 10846-91, көмірсулар құрамы - перманганатометриялық әдіспен, майдың массалық үлесі – МЕМСТ 8756.21-89, тағамдық талшықтардың құрамы - МЕМСТ 31675-2012 бойынша, күлдің массалық үлесі - МЕМСТ 25555.4-91 бойынша, β-каротин мөлшері – МЕМСТ Р 54058-2010 бойынша, органикалық қышқылдардың құрамы-МЕМСТ 32771-2014 бойынша, А дәрумені - МЕМСТ Р 54635-2011 бойынша, В тобының витаминдері - МЕМСТ 32042-2012 бойынша, С дәрумені-МЕМСТ 24556-89 бойынша, Е дәрумені - ГОСТ Р 54634-2011 бойынша. Кальций мен магнийдің құрамын анықтау 450˚С-та сынаманың құрғақ минералдануынан, күлдің еруінен, күл ерітіндісін трилон Б ерітіндісімен титрлеуден тұрады. Темір құрамы-МЕМСТ 26928-86 сәйкес. Уытты элементтердің (кадмий, қорғасын және мырыш) саны МЕМСТ Р 51301-99 бойынша инверсиялық - вольтамметриялық (ИВ) әдіспен анықталды. Мезофильді аэробты және факультативті-анаэробты микроорганизмдердің саны (КМАФАнМ) - МЕМСТ 10444.15-94; ішек таяқшалары тобының бактериялары (колиформды) - МЕМСТ 30518-97 және т. б. Бөріқарақат, мүкжидек, көкжидек жемістерінен сығынды алу ультрадыбыстық ваннада еріткішпен алу әдісімен жүргізілді. Болашақта біз алынған сығындыларды қоюландырып, снектер жасау технологияда қолданамыз. Жемістер мен көкөніс дақылдарын алдын - ала кептіріп, олардан ұнтақтар алынды.

Составлен и утвержден отчет о патентных исследования. Проведен анализ качества растительного сырья: содержание белка в барбарисе составило 4,5%; в клюкве – 0,8%; в чернике – 1,01%; в яблоке 0,6%; в тыкве – 0,91%; в моркови – 1,07%; в кабачках – 1,73%; в гречке – 12,69%; в сортах кукурузы Тәтті-2012 – 13,32%, Тәуелсіздік)– 10,29%, Будан – 9,83%; в рисе – 7,21%; в овсе (Сырғалым) – 11,07%; в полбе (Руно) – 14,25%; в чечевице (Киз-7) – 25,08%; в нуте (Мирас 07) – 21,27%; в амаранте – 15,44%. Содержание пищевых волокон, соответственно, 2,9; 3,3; 3,1; 1,51; 2,17; 2,05; 0,923; 13,0; 8,35; 10,21; 9,6; 6,1; 11,07; 10,7; 10,7; 9,9; 6,7%. Также определены содержание витаминов А, В, Е, С, β-каротина, минеральных веществ. Проведен анализ качества и безопасности продуктов переработки растительного сырья (экстракты и порошки). Так, содержание углеводов в экстракте барбариса составило 4,17%, в экстракте клюквы – 8,77%, в морковном порошке – 8,97 %, в тыквенном порошке – 6,07 %, в порошке из кабачков – 3,11%, также определены содержание белка, жира и.т.д. Итого, обоснована целесообразность использования растительного сырья Казахстана: зерновых (гречка, овес, рис, кукуруза, полба), бобовых (чечевица, нут), масличных (амарант) культур, ягод (барбарис, клюква, черника), фруктов (яблоко), овощей (тыква, морковь, кабачок) и продуктов их переработки, на основе исследования качества, химического состава и безопасности в технологии функциональных сухих завтраков. Опубликован 1 тезис.

Патенттік зерттеулер туралы есеп жасалды және бекітілді. Өсімдік шикізатының сапасына талдау жүргізілді: ақуыз мөлшері бөріқарақатта 4,5%; мүкжидекте – 0,8%; көкжидекте – 1,01%; алмада – 0,6%; асқабақта – 0,91%; сәбізде – 1,07%; кәдіде – 1,73%; қарақұмықта-12,69%; жүгері сорттарында Тәтті -2012 - 13,32%, Тәуелсіздік – 10,29%, Будан – 9,83%; күріште – 7,21%; сұлыда (Сырғалым) – 11,07%; полбада (Руно)-14,25%; жасымықта (Киз – 7) - 25,08%; ноқатта (Мирас 07)- 21,27%; амарантта-15,44% құрады. Сәйкесінше тағамдық талшықтардың құрамы, 2,9; 3,3; 3,1; 1,51; 2,17; 2,05; 0,923; 13,0; 8,35; 10,21; 9,6; 6,1; 11,07; 10,7; 10,7; 9,9; 6,7%. А, В, Е, С дәрумендерінің, β-каротиннің, минералдардың құрамы да анықталды. Өсімдік шикізатын қайта өңдеу өнімдерінің (сығындылар мен ұнтақтар) сапасы мен қауіпсіздігіне талдау жүргізілді. Сонымен, көмірсулардың мөлшері бөріқарақат сығындысында –4,17%, мүкжидек сығындысында – 8,77%, сәбіз ұнтағында – 8,97%, асқабақ ұнтағында – 6,07%, кәді ұнтағында– 3,11% құрады, сонымен қатар ақуыз, май құрамы анықталды және т.б. Осылайша, Қазақстан шикізаттарының: дәнді дақылдардың (қарақұмық, сұлы, күріш, жүгері, полба), бұршақ дақылдардың (жасымық, ноқат), майлы дақылдардың (амарант), жидектердің (бөріқарақат, мүкжидек, көкжидек), жемістердің (алма), көкөністердің (асқабақ, сәбіз, кәді) және олардан өңделген өнімдердің сапасы, химиялық құрамы мен қауіпсіздігі негізінде функционалды таңғы ас технологиясында қолдану орындылығы айқындалды. 1 тезис жарияланды.

Согласно календарного плана данная задача запланирована на 3 год реализации проекта

Күнтізбелік жоспарға сәйкес бұл міндет жобаны іске асырудың 3 жылына жоспарланған

Согласно календарного плана данная задача запланирована на 3 год реализации проекта

Күнтізбелік жоспарға сәйкес бұл міндет жобаны іске асырудың 3 жылына жоспарланған

Согласно календарного плана данная задача запланирована на 3 год реализации проекта

Күнтізбелік жоспарға сәйкес бұл міндет жобаны іске асырудың 3 жылына жоспарланған

Повсеместно для питания всего населения РК

ҚР халқының жалпы тамақтануында қолдануға болады

UDC indices
664.7
International classifier codes
65.00.00;
Key words in Russian
многокомпонентные смеси; биологически активные добавки; сухие завтраки; гранола; снеки; функциональные продукты; качество и безопасность;
Key words in Kazakh
көп компонентті қоспалар; биологиялық белсенді қоспалар; таңғы астар; гранола; снектер; функционалды өнімдер; сапа және қауіпсіздік;
Head of the organization Кулажанов Талгат Куралбекович Доктор технических наук / профессор
Head of work Молдақұлова Зілиха Нұрғалиқызы PhD / нет