Inventory number | IRN | Number of state registration | ||
---|---|---|---|---|
0323РК01532 | AP19576848-KC-23 | 0123РК00132 | ||
Document type | Terms of distribution | Availability of implementation | ||
Краткие сведения | Gratis | Number of implementation: 0 Not implemented |
||
Publications | ||||
Native publications: 0 | ||||
International publications: 0 | Publications Web of science: 0 | Publications Scopus: 0 | ||
Patents | Amount of funding | Code of the program | ||
0 | 24216984.19 | AP19576848 | ||
Name of work | ||||
Разработка сухих водостойких полнорационных экструдированных кормов на основе симбиотической рецептуры для повышения продуктивности рыб и оценка качества рыбной продукции | ||||
Type of work | Source of funding | Report authors | ||
Applied | Паритова Асел Ержановна | |||
0
1
0
1
|
||||
Customer | МНВО РК | |||
Information on the executing organization | ||||
Short name of the ministry (establishment) | МСХ РК | |||
Full name of the service recipient | ||||
Казахский агротехнический исследовательский университет имени Сакена Сейфуллина | ||||
Abbreviated name of the service recipient | НАО «КАТИУ им. С.Сейфуллина» | |||
Abstract | ||||
Объектами исследования служат разработанные корма на основе симбиотической рецептуры для тиляпии и мясо рыбы Зерттеудің объектілері тілапия үшін симбиотикалық рецептурасы негізінде әзірленген азық және балық еті болып табылады Разработать сухие водостойкие полнорационные экструдированные корма на основе симбиотической рецептуры для повышения продуктивности рыб и дать ветеринарно-санитарную оценку безопасности и качества рыбной продукции при их использовании. Балық өнімділігін арттыру және оларды пайдалану кезінде балық өнімдерінің қауіпсіздігі мен сапасына ветеринариялық-санитариялық баға беру үшін симбиотикалық рецепт негізінде құрғақ су өткізбейтін толық рационды экструдталған азықтарды әзірлеу. Экструдирование компонентов кормов проводились с применением экструдера, гранулятора. Химический состав разработанного корма определялись на анализаторе FOSS DS NRS DS3. Определение общей токсичности кормов производился по ГОСТ 31674-2012. Общую токсичность оценивали экспресс-методами. Для экспресс-тестирования использовали биотестирование на инфузориях. Отбор образцов проводили методом выборки по ГОСТ 7631-2008 «Рыба, нерыбные объекты и продукция из них. Методы определения органолептических и физических показателей». Физико-химические свойства образцов проводили по ГОСТ Р 134986-4.2019, 13496.15-2016. «Рыба, морепродукты и продукция из них. Метод определения массовой доли белка, жира, воды, фосфора, кальция и золы». Аминокислотный, жирнокислотный, витаминный и минеральный состав мяса рыбы определяли по ГОСТ Р 54634-2011, М-04-38-2009, М-04-41-2005, ГОСТ 24596-2015, ГОСТ 32343-2013. Микробиологические исследования проводились в соответствии с «Правилами бактериологического исследования кормов» ГОСТ 25311 по следующим показателям: общая бактериальная обсемененность. Для определения остаточных количеств гормональных препаратов, микотоксинов и антибиотиков в разработанных кормах для рыб и в мясе рыбы использованы экспресс-тесты для определения микотоксинов и антибиотиков. Арнайы экструдер мен түйіршіктеуіш жабдығы арқылы жем құрамдастарын экструзиялау жүргізілді. Әзірленген азықтың химиялық құрамы автоматты FOSS DS NRS DS3 анализаторында анықталды. Азықтың жалпы уыттылығын анықтау МЕМСТ 31674-2012 сипатталған әдіс бойынша жүргізілді. Жалпы уыттылық экспресс әдістер арқылы бағаланды. Жылдам сынау үшін кірпікшелілерге биотестілеу қолданылды. Сынамаларды іріктеу МЕМСТ 7631-2008 «Балық, балық емес объектілер және олардан жасалған өнімдер. Органолептикалық және физикалық көрсеткіштерді анықтау әдістері». Үлгілердің физика-химиялық қасиеттері ГОСТ Р 134986-4.2019, 13496.15-2016 бойынша жүргізілді. «Балық, теңіз өнімдері және олардан жасалған өнімдер. Ақуыздың, майдың, судың, фосфордың, кальцийдің және күлдің массалық үлесін анықтау әдісі». Балық етінің амин қышқылы, май қышқылы, витаминді және минералды құрамы МЕМСТ Р 54634-2011, М-04-38-2009, М-04-41-2005, МЕМСТ 24596-2015, МЕМСТ 32343-2013 бойынша анықталды. Микробиологиялық зерттеулер МЕМСТ 25311 «Жемді бактериологиялық зерттеу ережесіне» сәйкес келесі көрсеткіштер бойынша жүргізіледі: жалпы бактериялық ластану. Әзірленген балық азығында гормоналды препараттардың, микотоксиндердің және антибиотиктердің қалдық мөлшерін анықтау үшін микотоксиндер мен антибиотиктерді анықтау үшін экспресс-тесттер қолданылды. Проведен анализ литературных и патентных источников глубиной 20 лет. Разработан корм для молоди тиляпии на основе симбиотиков. Проведена оценка качества и безопасности разработанного и коммерческого корма для тиляпий. Изучены гидрохимические показатели воды и рыбоводно-биологические показатели тиляпии, а также дана ветеринарно-санитарная оценка качества мяса рыбы 20 жылдық тереңдігі бар әдеби және патенттік дереккөздерге талдау жасалды. Симбиотиктерге негізделген тілапияға арналған азық әзірленді. Әзірленген және коммерциялық тилапия азығының сапасы мен қауіпсіздігі бағаланды. Судың гидрохимиялық және тилапияның балық шаруашылығы-биологиялық көрсеткіштері зерттеліп, балық етінің сапасына ветеринариялық-санитариялық баға берілді. Разработан один (первый) сухой водостойкий полнорационный экструдированный корм на основе симбиотического рецептуры для повышения продуктивности тиляпии. В рецептуру входили такие компоненты как соевый шрот, рыбная мука, пшеница, кормовые дрожжи, горох, метионин, премикс для рыб, ТКФ, также полученный симбиотик. Симбиотик выделен из кищечника рыбы. По результатам исследования эффективности экструдированного корма на основе симбиотической рецептуры установлено, что корма улучшали качество и пищевую ценность мяса рыбы, рыбоводно-биологические показатели рыбы. ТТилапияның өнімділігін арттыру үшін симбиотикалық құрамға негізделген бір (бірінші) құрғақ, суға төзімді толық экструдталған жем әзірленді. Рецептке соя ұны, балық ұны, бидай, азықтық ашытқы, бұршақ, метионин, балық премиксі, TКФ және алынған симбиотик сияқты компоненттер кірді. Симбиотик балықтың ішегінен оқшауланған. Симбиотикалық құрамға негізделген экструдталған жемнің тиімділігін зерттеу нәтижелері бойынша жем балық етінің сапасы мен тағамдық құндылығын, балық шаруашылығын және балықтың биологиялық көрсеткіштерін жақсартатыны анықталды.
Экономический эффект определяется тем, что составной компонент корма способствует удешевлению производства корма для рыб и увеличению продуктивности рыбы в количественном и качественном отношениях. Корм на основе симбиотической рецептуры разрабатывается как продукт коммерциализации, является конкурентоспособной на рынке Казахстана и обладает экспортным потенциалом. Экономикалық тиімділік жемдік құрамдас бөлігінің балық азығы өндірісінің өзіндік құнын төмендетуге және балық өнімділігін сандық және сапалық тұрғыдан арттыруға көмектесетіндігімен анықталады. Симбиотикалық рецептураға негізделген жем коммерцияландыру өнімі ретінде әзірленуде, Қазақстан нарығында бәсекеге қабілетті және экспорттық әлеуеті бар. Применяется в рыбоводстве в качестве корма для рыб и симбиотик как кормовая добавка для стимулирования роста и развития рыб, а также для улучшения показателей качества мяса рыбы. Ол балық шаруашылығында балық азығы ретінде және симбиотик ретінде балықтың өсуі мен дамуын ынталандыру, сонымен қатар балық етінің сапасын жақсарту үшін жемдік қоспа ретінде қолданылады. |
||||
UDC indices | ||||
636.085.6/639.37:658.56 | ||||
International classifier codes | ||||
68.41.00; 69.25.00; 68.39.15; | ||||
Key words in Russian | ||||
ПЦР; продукты животноводства; пищевые токсикоинфекции; ветеринарно-санитарная экспертиза; микробиологические исследования; кормопроизводство; продукты рыбоводства; хроматографические исследования; изучение аминокислотного состава мяса; | ||||
Key words in Kazakh | ||||
ПТР; мал шаруашылығы өнімдері; тағам токсикоинфекциялары; ветеринариялық-санитариялық сараптау; микробиологиялық зерттеулер; азықтарды өндіру; балық шаруашылығы өнімдері; хроматографиялық зерттеулер; еттің аминқышқылды құрамын зерттеу; | ||||
Head of the organization | Тиреуов Канат Маратович | Доктор экономических наук / профессор | ||
Head of work | Паритова Асел Ержановна | PhD / Старший преподаватель |