Inventory number IRN Number of state registration
0222РК00236 AP08052570-OT-22 0120РК00075
Document type Terms of distribution Availability of implementation
Заключительный Gratis Number of implementation: 1
Implemented
Publications
Native publications: 3
International publications: 1 Publications Web of science: 0 Publications Scopus: 1
Number of books Appendicies Sources
0 4 24
Total number of pages Patents Illustrations
97 1 17
Amount of funding Code of the program Table
19813453 AP08052570 27
Name of work
Разработка технологии производства и переработки овечьего молока
Report title
Type of work Source of funding The product offerred for implementation
Applied Технология
Report authors
Ибраев Дулат Кусаинович , Мулдашева Акнур Хайратовна , Акишева Эльмира Кудайбергеновна , Бексұлтан Әмина Айдарқызы , Мухаметжарова Ильмира Ермековна , Долдашева Гульжайнар Кусаиновна , Жақантай Тілек Жақантайұлы ,
1
0
0
0
Customer МНВО РК
Information on the executing organization
Short name of the ministry (establishment) МСХ РК
Full name of the service recipient
Казахский агротехнический исследовательский университет имени Сакена Сейфуллина
Abbreviated name of the service recipient НАО «КАТИУ им. С.Сейфуллина»
Abstract

Объектом исследования являются овцы казахской курдючной грубошерстной (КГ) и казахской курдючной полугрубошерстной породы (КПГ), разводимые в ИП «Алдабергенов Б.Ш.» и ТОО «Отқанжар» и овечье молоко.

Зерттеу нысаны «Алдабергенов» ЖК және «Отқанжар» ЖШС-де өсірілетін қазақтың құйрықты қылшық жүнді және қазақтың құйрықты ұяң жүнді қойлары мен қой сүті болып табылады.

Разработка технологии производства и переработки овечьего молока

Қой сүтін өндіру және өңдеу технологияларын әзірлеу.

В период исследования были изучены следующие параметры: характеристика овцематок; влияние условий кормления и содержания на производство молока; технология доения овцематок; физико-химические, микробиологические, биохимические и технологические свойства овечьего молока; технология приготовления новых молочных продуктов из овечьего молока. При изучении вышеуказанных параметров были использованы современные зоотехнические, биохимические и статистические методы для определения молочной продуктивности овец и качества овечьего молока.

Зерттеу барысында келесі көрсеткіштер зерттелді: саулықтардың сипаттамасы; азықтандыру және күтіп-бағу жағдайларының сүт өндіруге әсері; саулықтарды сауу технологиясы; қой сүтінің физикалық-химиялық, микробиологиялық, биохимиялық және технологиялық қасиеттері; қой сүтінен жаңа сүт өнімдерін дайындау технологиясы. Жоғарыда аталған көрсеткіштерді зерттеу кезінде қойдың сүт өнімділігін және қой сүтінің сапасын анықтау үшін қазіргі зоотехникалық, биохимиялық және статистикалық әдістер қолданылды.

Проведен анализ физико-химических, микробиологических, биохимических и технологических свойств овечьего молока; установлено соотношение жира к белку в молоке овцематок; разработаны технологии приготовления новых молочных продуктов. Отчеты по результатам исследований за 2020 и 2021 год были сданы в АО «НЦГНТЭ» с присвоением инвентарных номеров 0220РК01408 и 0321РК00456.

Қой сүтінің физикалық-химиялық, микробиологиялық, биохимиялық және технологиялық қасиеттеріне талдау жүргізілді; саулықтар сүтіндегі майдың ақуызға қатынасы анықталды; жаңа сүт өнімдерін дайындау технологиялары әзірленді. 0220РК01408 және 0321РК00456 инвентарлық нөмірлер берілген 2020 және 2021 жылдарға арналған зерттеулердің нәтижелері туралы есептер «МҰҒТСО» АҚ-на ұсынылды.

Для машинного доения овец используется доильные аппараты модели АИД-2-04 (Россия) и Melasty (Турция).

. Қойларды машинамен сауу үшін АИД-2-04 (Ресей) және Melasty (Түркия) үлгідегі сауу аппараттары пайдаланылды.

Результаты исследования по разработке технологии производства и переработки овечьего молока овец внедрены в хозяйство ТОО «Отқанжар» Карагандинской области.

Қарағанды облысындағы «Отқанжар» ЖШС-нің шаруашылығына қой сүтін өндіру және өңдеу технологиясын әзірлеу бойынша жүргізілген зерттеу нәтижелері енгізілді.

Производства овечьего молока овцематок КПГ IV лактации экономический более рентабельно 59,6% по сравнению с овцематками ІІІ лактации 10,3 %. Рентабельность переработки овечьего молока составляет 15,7%.

IV лактациядағы қазақтың құйрықты ұяң жүнді тұқымының саулықтарының сүт өндіруі ІІІ лактациядағы саулықтармен салыстырғанда 10,3%-ға тиімді, рентабельдігі - 59,6%. Қой сүтін өңдеудің рентабельділігі 15,7 пайызды құрады.

Результаты научно-исследовательской работы будут использованы специалистами, занимающимися разведением овец казахской курдючной грубошерстной и казахской курдючной полугрубошерстной пород.

Ғылыми-зерттеу жұмысының нәтижелерін қазақтың құйрықты қылшық жүнді және қазақтың құйрықты ұяң жүнді қой тұқымдарын өсірумен айналысатын мамандар пайдаланады.

UDC indices
637.256:665.218(045)
International classifier codes
68.39.31; 65.63.03;
Readiness of the development for implementation
Key words in Russian
овечье молоко; овцематки; порода; лактация; технология; молочные продукты; овцеводство; молочная продуктивность;
Key words in Kazakh
қой сүті; саулықтар; тұқым; сүтею; технология; сүт өнімдері; қой шаруашылығы; сүт өнімділігі;
Head of the organization Токбергенов Исмаил Тасанбиаевич Кандидат физико-математических наук /
Head of work Ибраев Дулат Кусаинович Доктор PhD / нет
Native executive in charge