Inventory number IRN Number of state registration
0222РК00361 AP08053397-OT-22 0120РК00055
Document type Terms of distribution Availability of implementation
Заключительный Gratis Number of implementation: 0
Not implemented
Publications
Native publications: 3
International publications: 4 Publications Web of science: 2 Publications Scopus: 2
Number of books Appendicies Sources
1 5 124
Total number of pages Patents Illustrations
238 0 3
Amount of funding Code of the program Table
23277740 AP08053397 21
Name of work
Разработка технологии жировых продуктов со сбалансированным жирнокислотным составом
Report title
Type of work Source of funding The product offerred for implementation
Applied Технология
Report authors
Мухаметов Алмас Ерекұлы , Матеева Акмарал Ержановна , Айтхожаева Гулсим Султановна , Қажымұрат Асемай Талғатқызы , Тунгышбаева Улбала Облбековна , Искакова Молдір Сабыржановна , Батырғалиұлы Рауан ,
0
2
0
0
Customer МНВО РК
Information on the executing organization
Short name of the ministry (establishment) МСХ РК
Full name of the service recipient
Некоммерческое акционерное общество "Казахский национальный аграрный исследовательский университет"
Abbreviated name of the service recipient НАО "КазНАИУ"
Abstract

растительные и смеси масел в различных соотношениях, жировые продукты (майонез, майонезный соус).

өсімдік майлары және әртүрлі арақатынастағы май қоспалары, май өнімдері (майонез, майонез тұздығы).

разработка технологии жировых продуктов со сбалансированным жирнокислотным составом.

теңдестірілген май қышқылының құрамы бар майлы өнімдер технологиясын жасау.

образцы растительных масел для исследования были приобретены в районах произрастания маслосемян и на продовольственных рынках в Казахстане. Образцы анализировали с использованием стандартизированных методов в трех повторностях при оптимальных рабочих условиях.

зерттеуге арналған өсімдік майларының үлгілері Қазақстандағы май тұқымдары өсетін аудандардан және азық-түлік нарықтарынан сатып алынды. Үлгілер оңтайлы жұмыс жағдайында үш рет стандартталған әдістерді қолдана отырып талданды.

проведены испытания и получены результаты качественных показателей подсолнечного, рапсового, сафлорового и льняного масел (органолептические показатели, жирнокислотный состав, кислотное число, перекисное число, содержание витамина Е, показатели безопасности) для обоснования выбора ингредиентов для приготовления жировых продуктов. Обоснован выбор ингредиентов для жировых продуктов (майонез, майонезный соус) со сбалансированным жирнокислотным составом, рекомендовано использование подсолнечного, сафлорового и льняного масел в соотношении 70:05:25 и 75:05:20, что позволяет получить продукт с соотношением кислот ω-6:ω-3 ≤ 5:1. Разработаны технологии и рецептуры жировых продуктов со сбалансированным жирно-кислотным составом и нормативная документация (рецептуры, технологические инструкции, проект стандарта организации).

майлы өнімдерді дайындауға арналған ингредиенттерді таңдауды негіздеу үшін күнбағыс, рапс, мақсары және зығыр майларының сапалық көрсеткіштерінің (органолептикалық көрсеткіштер, май қышқылының құрамы, қышқыл саны, пероксид саны, Е дәрумені, қауіпсіздік көрсеткіштері) сынақтары жүргізілді және нәтижелері алынды. Май өнімдеріне арналған ингредиенттерді таңдау (майонез, майонез соусы) теңдестірілген май қышқылының құрамымен негізделген, , ω-6:ω-3 ≤ 5:1 қышқылдық қатынасы бар өнімді алуға мүмкіндік беретін күнбағыс, мақсары және зығыр майларын 70:05:25 және 75:05:20 қатынасында қолдану ұсынылады. Май-қышқыл құрамы теңдестірілген май өнімдерінің технологиялары мен рецептуралары және нормативтік құжаттама (рецептуралар, Технологиялық нұсқаулықтар, ұйым стандартының жобасы) әзірленді.

разработана нормативно-техническая документация (рецептуры, технологические инструкции, проект стандарта организации) на технологии жировых продуктов со сбалансированным жирно-кислотным составом

май қышқылдарының теңдестірілген құрамы бар май өнімдерінің технологиясы үшін нормативтік-техникалық құжаттама (формуляциялар, технологиялық нұсқаулықтар, ұйым стандартының жобасы) әзірленген.

проведены промышленные испытания н а действующих предприятиях РК и выработаны продукты со сбалансированным жирно-кислотным составом (майонез и майонезный соус)

Қазақстан Республикасының жұмыс істеп тұрған кәсіпорындарында өндірістік сынақтар жүргізілді және май қышқылдарының теңдестірілген құрамы бар өнімдер (майонез және майонез соусы) әзірленді.

производство жировых продуктов со сбалансированным жирнокислотным составом будет способствовать восполнению дефицита жирных кислот у населения РК и расширению ассортимента жировой продукции

май қышқылдарының теңдестірілген құрамы бар май өнімдерін өндіру Қазақстан Республикасының тұрғындары арасында май қышқылдарының тапшылығын толтыруға және май өнімдерінің ассортиментін кеңейтуге ықпал етеді

масложировая отрасль, производство продуктов питания.

май өндіру саласы, тамақ өнімдерін өндіру.

UDC indices
665.3
International classifier codes
65.65.29; 65.65.33;
Readiness of the development for implementation
Key words in Russian
Жировые продукты; Технология; Жирнокислотный состав; Сбалансированный состав; Растительное масло; Майонез; Майонезный соус; Показатели безопасности;
Key words in Kazakh
Май өнімдері; Технология; Май қышқылдарының құрамы; Теңдестірілген құрам; Өсімдік майы; Майонез; Майонез тұздығы; Қауіпсіздік көрсеткіштері;
Head of the organization Исламов Есенбай Исраилович Доктор сельскохозяйственных наук / Профессор
Head of work Мухаметов Алмас Ерекұлы Доктор PhD / ассоциированный профессор
Native executive in charge Матеева Акмарал Ержановна нет