Inventory number | IRN | Number of state registration | ||
---|---|---|---|---|
0321РК00818 | AP09058213-KC-21 | 0121РК00009 | ||
Document type | Terms of distribution | Availability of implementation | ||
Краткие сведения | Gratis | Number of implementation: 0 Not implemented |
||
Publications | ||||
Native publications: 3 | ||||
International publications: 1 | Publications Web of science: 0 | Publications Scopus: 0 | ||
Patents | Amount of funding | Code of the program | ||
1 | 17294088 | AP09058213 | ||
Name of work | ||||
Разработка технологии мясных продуктов детского питания из нетрадиционных сырьевых ресурсов мясной промышленности | ||||
Type of work | Source of funding | Report authors | ||
Applied | Макангали Кадыржан Конысбайулы | |||
1
1
3
0
|
||||
Customer | МНВО РК | |||
Information on the executing organization | ||||
Short name of the ministry (establishment) | МСХ РК | |||
Full name of the service recipient | ||||
Казахский агротехнический исследовательский университет имени Сакена Сейфуллина | ||||
Abbreviated name of the service recipient | НАО «КАТИУ им. С.Сейфуллина» | |||
Abstract | ||||
Объектами исследования являются козлятина, верблюжатина Зерттеу объектілері – ешкі еті, түйе еті Разработка технологии мясных продуктов детского питания из нетрадиционных сырьевых ресурсов мясной промышленности Ет өнеркәсібінің дәстүрлі емес шикізаттарынан балалар тағамдарына арналған ет өнімдерінің технологиясын жасау ГОСТ 25011-2017 Мясо и мясные продукты. Методы определения белка ГОСТ 23041-2015 Мясо и продукты мясные. Метод определения оксипролина МИ 103.5-105-2011 Мясо и мясные продукты. Определение триптофана методом флуоресценции ГОСТ 34132-2017 Мясо и мясные продукты. Метод определения аминокислотного состава животного белка Метод Грау-Хамма. Определение влагоудерживающей способности ГОСТ Р 55483-2013 Мясо и мясные продукты. Определение жирно-кислотного состава методом газовой хроматографии МЕМСТ 25011-2017 Ет және ет өнімдері. Ақуызды анықтау әдістері МЕМСТ 23041-2015 Ет және ет өнімдері. Оксипролинді анықтау әдісі ӘН 103.5-105-2011 Ет және ет өнімдері. Флуоресценция әдісі арқылы триптофанды анықтау МЕМСТ 34132-2017 Ет және ет өнімдері. Жануарлар ақуызының аминқышқылдық құрамын анықтау әдісі Грау-Хамм әдісі. Ылғалбайланыстырғыш қасиетін анықтау МЕМСТ 55483-2013 Ет және ет өнімдері. Май қышқылының құрамын газ хроматография әдісі арқылы анықтау Получены новые сведения о химическом составе и свойствах козлятины и верблюжатины. Обоснована разделка туши верблюда и коз с учетом анатомических особенностей строения туши и показателей пищевой и биологической ценности. Содержание белка (19,44%) в верблюжатине при малом содержании жира (7,05%) позволяет сделать вывод о более оптимальном процентном соотношении белка и жира. Анализ результатов определения аминокислот, свидетельствует о том, что в верблюжатине присутствует тот же набор аминокислот, что и у говядины. По сумме незаменимых аминокислот верблюжатина ничем не уступает говядине. Минеральный состав показал, что козлятина богата такими элементами, как калий, натрий, магний, кальций, железо. Показатели массовой доли белков козлятины составили 2.1±0.3-2.4±0.4%. Жирнокислотный состав козлятины хорошо сбалансирован. Важно отметить у пород Альпийская и Нубийская были обнаружены омега-3 жирные кислоты, их сумма составила 0,37% и 0,47% соответственно, это делает их жир ценнее с точки зрения биологической ценности. Козлятина, обладает хорошей способностью концентрировать мясной сок внутри мышечного волокна, с точки зрения его технологических характеристик это является ценным, в связи с чем его можно рекомендовать также для производства продуктов детского питания. Ешкі мен түйе етінің химиялық құрамы мен қасиеттері бойынша жаңа мәліметтер алынды Түйе мен ешкінің ұшасын мүшелеу ұшаның анатомиялық құрылымдық ерекшеліктерін және тағамдық және биологиялық құндылық көрсеткіштерін ескере отырып негізделген. Түйе еті құрамындағы ақуыз мөлшері (19,44%) және майдың аз мөлшері (7,05%), осы көрсеткіштердің оңтайлы қатынасы көрсетеді. Түйе етінің аминқышқылдарын анықтау нәтижесінде, құрамында сиыр етінде кездесетін барлық аминқышқылдардың бар екенін көрсетті. Алмастырылмайтын аминқышқылдарының мөлшері бойынша түйе еті сиыр етінен кем түспейді. Ешкі етінің минералды құрамы калий, натрий, магний, кальций, темір сияқты элементтерге бай екендігін көрсетті. Ешкі етінің ақуыздарының массалық үлесінің көрсеткіштері 2,1±0,3-2,4±0,4% құрады. Ешкі етінің май қышқылдық құрамы жақсы теңдестірілген. Сонымен қатар, құрамында омега-3 май қышқылдарының анықталуы маңызды болып табылдаы. Альпі және нубиялық тұқымдарында омега-3 май қышқылдарының қосындысы сәйкесінше 0,37% және 0,47% құрады, бұл ешкі еті майының биологиялық құндылығын арттырады. Ешкі етінің бұлшық ет талшығының ішінде ет шырынын шоғырландыру қабілетінің жоғары болуы, технологиялық сипаттамалары бойынша құнды ет шикізаты ретінде анықтайды. Сол себепті, ешкі етін балалар тағамдарына арналған ет өнімдерін өндіру үшін ұсынылады. Производство продуктов детского питания будут способствовать развитию мясной индустрии в РК, позволит понизить импорт продуктов детского питания, за счет применения таких высококачественных, безопасных и полезных источников мясного сырья, как козлятина и верблюжатина. Позволит более рационально использовать сырьевые ресурсы мясной промышленности. Балалар тағамын өндіру ешкі және түйе еті сияқты сапалы, қауіпсіз және пайдалы ет шикізаттарын пайдалану арқылы Қазақстанда ет өнеркәсібінің дамуына ықпал етеді, балалар тағамының импортын азайтады. Ет өнеркәсібінің шикізат көздерін ұтымды пайдалануға мүмкіндік береді. За отчетный 2021 год получен патент на полезную модель. «Способ разделки туши верблюда казахской породы бактриан для промышленной переработки верблюжатины» KZ U 6591 A22C 17/00 (2006.01), 2021 Есептік 2021 жылда пайдалы модельге патент алынды."Бактриан тұқымды қазақ түйесінің ұшасын түйе етін өнеркәсіптік өңдеу үшін мүшелеу тәсілі" KZ U 6591 A22C 17/00 (2006.01), 2021 Эффективность технологии заключается в рациональном использовании ресурсов мясного сырья, оптимизацией технологических процессов Технологияның тиімділігі ет шикізатының ресурстарын ұтымды пайдалануға, технологиялық процестерді оңтайландыруға негізделген Пищевая промышленность Тамақ өнеркәсібі |
||||
UDC indices | ||||
637.52 | ||||
International classifier codes | ||||
65.59.03; 65.59.29; | ||||
Key words in Russian | ||||
нетрадиционное мясное сырье; детское питание; верблюжатина; козлятина; пищевая ценность; | ||||
Key words in Kazakh | ||||
дәстүрлі емес ет шикізаты; балалар тағамына арналған өнімдер; түйе еті; ешкі еті; тағамдық құндылығы; | ||||
Head of the organization | Айтуганов Кайрат Капарович | Доктор экономических наук / нет | ||
Head of work | Макангали Кадыржан Конысбайулы | доктор философии (PhD) / нет |