Inventory number | IRN | Number of state registration | ||
---|---|---|---|---|
0321РК00456 | AP08052570-KC-21 | 0120РК00075 | ||
Document type | Terms of distribution | Availability of implementation | ||
Краткие сведения | Gratis | Number of implementation: 0 Not implemented |
||
Publications | ||||
Native publications: 3 | ||||
International publications: 2 | Publications Web of science: 0 | Publications Scopus: 1 | ||
Patents | Amount of funding | Code of the program | ||
0 | 19000000 | AP08052570 | ||
Name of work | ||||
Разработка технологии производства и переработки овечьего молока | ||||
Type of work | Source of funding | Report authors | ||
Applied | Ибраев Дулат Кусаинович | |||
1
0
2
0
|
||||
Customer | МНВО РК | |||
Information on the executing organization | ||||
Short name of the ministry (establishment) | МСХ РК | |||
Full name of the service recipient | ||||
Казахский агротехнический исследовательский университет имени Сакена Сейфуллина | ||||
Abbreviated name of the service recipient | НАО «КАТИУ им. С.Сейфуллина» | |||
Abstract | ||||
Объектом исследования являются овцы казахской курдючной грубошерстной и казахской курдючной полугрубошерстной породы, разводимые в ИП «Алдабергенов Б.Ш.» и ТОО «Отқанжар» и овечье молоко. Зерттеу нысаны «Алдабергенов Б.Ш.» ЖК және «Отқанжар» ЖШС-де өсірілетін қазақтың құйрықты қылшық жүнді және қазақтың құйрықты ұяң жүнді қойлары мен қой сүті болып табылады. Разработка технологии производства и переработки овечьего молока Қой сүтін өндіру және өңдеу технологияларын жасау В период исследования использованы общепринятые зоотехнические методы. Исследование физико-химических, микробиологических, биохимических и технологических свойства овечьего молока; термические режимы обработки овечьего молока, а также изучение их сравнительных характеристик проводились в лаборатории с использованием общепринятых методов исследований и нормативных документов. Зерттеу кезеңінде жалпы қабылданған зоотехникалық әдістер қолданылды. Қой сүтінің физика-химиялық, микробиологиялық, биохимиялық және технологиялық қасиеттерін зерттеу; қой сүтін өңдеудің термиялық режимдері, сондай-ақ олардың салыстырмалы сипаттамаларын зерттеу зертханаларда жалпы қабылданған зерттеу әдістері мен нормативтік құжаттарды қолдана отырып жүргізілді. В результате исследования составлены рационы кормления для контрольных и опытных групп овцематок в период доения молока. Определены оптимальные технологии доения овцематок. Изучены физико-химических, микробиологических, биохимических и технологических свойств овечьего молока. Массовая доля жира в овечьем молоке находилась в пределах от 8,39 до 9,13%. В исследуемых образцах овечьего молока соотношение жира к белку ровно 1,09 и 2,3, т.е. что соответствует требованиям, предъявляемы к сыропригодности молока. Установлено влияние термических режимов обработки на микробиологические показатели овечьего молока. В частности, установлен оптимальный термический режим обработки. Исследованы различные виды заквасок (Сухая гомоферментативная заквасочная культура Toshev для мягких сыров, Болгария; Фермент для сыра VIVO, Украина; Закваска Yolactis, Казахстан; Закваска Bifikid VIVO, Украина; Astro microbial 2300G молокосвертывающий фермент добываемый из спор гриба Rhizomucor miehei, Италия) для проведения процесса сквашивания молока, биотехнологические процессы коагуляции молока, и подобрана оптимальная раса, обеспечивающая полное сквашивание молока для производства кисломолочных продуктов и сыров. Новизна данного исследования заключается в том, что впервые в Казахстане проводится научное исследование посвященные разработке технологии производства и переработки овечьего молока. Зерттеу нәтижесінде сүт сауу кезеңінде бақылау және тәжірибелік топтағы саулықтарға арналған азықтандыру рационы құрылды. Саулықтарды сауудың оңтайлы технологиялары анықталды. Қой сүтінің физика-химиялық, микробиологиялық, биохимиялық және технологиялық қасиеттерінің нәтижелері анықталынды. Қой сүтіндегі майдың массалық үлесі 8,39-дан 9,13% - ға дейін болды. Қой сүтінің зерттелген үлгілерінде майдың ақуызға қатынасы 1,09 және 2,3, яғни сүттің шикізатқа жарамдылығына қойылатын талаптарға сәйкес келеді. Термиялық өңдеу режимдерінің қой сүтінің микробиологиялық көрсеткіштеріне әсері анықталды. Атап айтқанда, оңтайлы термиялық өңдеу режимі орнатылды. Ұйытқылардың (ашытқының) әр түрлі түрлері зерттелді (жұмсақ ірімшіктерге арналған құрғақ гомоферментативті Toshev ашыту мәдениеті, Болгария; Ірімшікке арналған Vivo ферменті, Украина; Yolactis ұйытқысы, Қазақстан; Bifikid VIVO ұйытқысы, Украина; Astro microbial 2300 G сүтті ұйыту процесін жүргізу үшін Rhizomucor miehei саңырауқұлақтарынан алынатын сүт ұйытатын фермент, Италия) сүтті коагуляциялаудың биотехнологиялық процестері және қышқыл сүт өнімдері мен ірімшіктерді өндіру үшін сүтті толық ұйытуды қамтамасыз ететін қолайлы орта таңдалды. Зерттеудің жаңалығы, алғаш рет Қазақстанда қой сүтін өндіру және өңдеу технологияларын жасауға арналған ғылыми зерттеу жұмысы жүргізілуде. Для выполнения исследовательских работ использован доильный аппарат АИД-2-04. Зерттеу жұмыстарын орындау үшін АИД-2-04 сауу қондырғысы қолданылды. Результаты исследования по разработке технологии производства и переработки овечьего молока овец будут внедрены к окончанию срока выполнения научно-исследовательской работы. Қой сүтін өндіру және өңдеу технологияларын жасау бойынша зерттеу нәтижелері ғылыми-зерттеу жұмыстарын орындау мерзімі аяқталғанда енгізілетін болады. Экономическая эффективность производства и переработки овечьего молока от овцематок казахской курдючной грубошерстной и казахской курдючной полугрубошерстной пород, разводимых в ИП «Алдабергенов Б.Ш.» и ТОО «Отқанжар», не вызывает сомнений и данные будут представлены на заключительном этапе исследования. «Алдабергенов Б.Ш.» ЖК мен «Отқанжар» ЖШС-де өсірілетін қазақтың құйрықты қылшық жүнді және қазақтың құйрықты ұяң жүнді тұқымдарының саулықтарынан қой сүтін өндіру мен өңдеудің экономикалық тиімділігі күмән тудырмайды және деректер зерттеудің қорытынды кезеңінде ұсынылатын болады. Животноводство, пищевая промышленность Мал шаруашылығы, тамақ өнеркәсібі |
||||
UDC indices | ||||
637.256:665.218(045) | ||||
International classifier codes | ||||
68.39.31; 65.63.03; | ||||
Key words in Russian | ||||
овцеводство; овечье молоко; овцематки; технология; порода; молочная продуктивность; лактация; молочные продукты; | ||||
Key words in Kazakh | ||||
қой шаруашылығы; қой сүті; саулықтар; технология; тұқым; сүт өнімділігі; сүтею; сүт өнімдері; | ||||
Head of the organization | Айтуганов Кайрат Капарович | Доктор экономических наук / | ||
Head of work | Ибраев Дулат Кусаинович | Доктор PhD / нет |