Inventory number IRN Number of state registration
0221РК00106 AP09562617-OT-21 0121РК00476
Document type Terms of distribution Availability of implementation
Заключительный Gratis Number of implementation: 2
Implemented
Publications
Native publications: 0
International publications: 1 Publications Web of science: 0 Publications Scopus: 1
Number of books Appendicies Sources
1 8 29
Total number of pages Patents Illustrations
49 0 13
Amount of funding Code of the program Table
7682804 AP09562617 5
Name of work
Разработка отечественного энергетического, иммуномодулирующего напитка «BALKYMYZ».
Report title
Type of work Source of funding The product offerred for implementation
Applied Технология
Report authors
Майканов Балгабай Садепович , Аутелеева Лаура Тюлегеновна , Сатаева Жулдыз Исаковна ,
0
0
1
0
Customer МНВО РК
Information on the executing organization
Short name of the ministry (establishment) МСХ РК
Full name of the service recipient
Казахский агротехнический исследовательский университет имени Сакена Сейфуллина
Abbreviated name of the service recipient НАО «КАТИУ им. С.Сейфуллина»
Abstract

Кумыс, мед, балкымыз

Қымыз,бал, балқымыз

«Разработать отечественный энергетический, иммуномодулирующий напиток «BALKYMYZ».

«Отандық «BALKYMYZ» қуатандыратын, иммуномодуляциялық сусынын дайындау.

МВИ МН 1363-2000. ГОСТ 3624, ГОСТ 3625., МВИ 2007.24.01/12. ГОСТ 33824-2016, ГОСТ 31628-2012. СТ РК 1732-2007. ГОСТ 3629. СТ РК 1623-2007, ГОСТ 19792.

мин қышқылының құрамын анықтау келесі аспаптар және құжатар арқылы жүргізілді -МВИ МН 1363-2000. МЕМСТ 3624, МЕМСТ 3625., МВИ 2007.24.01/12. МЕМСТ 33824-2016, МЕМСТ 31628-2012. ҚР СТ 1732-2007. ГОСТ 3629. ҚР СТ 1623-2007

Для разработки напитка «Bakymyz» подобраны: высокосортный отечественный мед «разнотравье» (Катон-Карагай, ВКО) кумыс с наилучшими качественными показателями; оптимальная концентрации для меда - 5% и 100% кумыса; разработана оптимальная технология способа получения напитка и подана заявка на евразийский патент. Дана научно-обоснованная санитарная оценка напитка «Balkymyz», по дегустационной оценке, имел максимальное количество баллов 9,0±0,1, по физико-химичическим параметрам имел наилучшие показатели: по витаминному составу характеризовался более высоким содержанием витамина А (68%), витамин В2 (26%), витамин В5 (21%), витамин В6 (57%). Разработаны рекомендации, по санитарной оценке, и применению энергетического напитка «Balkymyz» для лечебно-оздоровительных учреждений с внедрением в реабилитационные центры Акмолинской области РК: ГКП на ПХВ «Областной реабилитационный центр «Көкше» и детского центра «Бурабай» при управлении здравохранения.

"Bakymyz" сусынын әзірлеу үшін мыналар таңдап алынды: сапасы жоғары көрсеткіштері бар жоғары сұрыпты отандық "түрлі шөптер балы" (Катонқарағай, ШҚО) қымыз; бал үшін оңтайлы концентрация-5% және 100% қымыз; сусынды алу тәсілінің оңтайлы технологиясы әзірленді және Еуразиялық патентке өтінім берілді. "Balkymyz" қуатандыратын сусынына ғылыми негізделген санитариялық баға берілді, дәмдік бағалау бойынша ең жоғары балл болды; физикалық-химиялық көрсеткіштер бойынша ең жақсы көрсеткіштер болды, витаминдік құрамы бойынша А (68%), В2 (26%), В5 (21%), В6 (57%) жоғары құрамымен сипатталды. ҚР Ақмола облысының оңалту орталықтарын: ШЖҚ "Көкше" облыстық оңалту орталығы "МКК және денсаулық сақтау басқармасы жанындағы "Бурабай" балалар орталығын енгізе отырып, емдеу-сауықтыру мекемелері үшін "Balkymyz" энергетикалық сусынын санитарлық бағалау және қолдану бойынша ұсынымдар әзірленді. Алғаш рет отандық қуатандыратын, иммуномодуляциялық "Balkymyz" сусыны ғылыми негізделген, емдік-сауықтыру мекемелеріне арналған ұсыныстармен әзірленді.

-

-

Разработанные рекомендации будут использованы в соответствующих профильных организациях и бизнес-структурах.

Әзірленген ұсынымдар тиісті бейінді ұйымдар мен бизнес құрылымдарда пайдаланылатын болады.

Результаты исследований позволят улучшить благосостояние и здоровье населения с наименьшими затратами в сравнении с затратами на лекарственные препараты.

Зерттеу нәтижелері халықтың әл-ауқаты мен денсаулығын дәрілік препараттарға жұмсалған шығындармен салыстырғанда ең аз шығынмен жақсартуға мүмкіндік береді.

Лаборатории по пищевой безопасности, медицинские реабилитационные центры, технологичные бизнес-структуры.

Азық-түлік қауіпсіздігі зертханалары, медициналық оңалту орталықтары, жоғары технологиялық бизнес құрылымдары.

UDC indices
637:146(047.31)
International classifier codes
68.41.31;
Readiness of the development for implementation
Key words in Russian
Кумыс; Мед; Иммунитет; Санитарная оценка; Качество;
Key words in Kazakh
Қымыз; Бал; Иммунитет; Санитарлық бағалау; Сапа;
Head of the organization Айтуганов Кайрат Капарович Доктор экономических наук / нет
Head of work Майканов Балгабай Садепович Доктор биологических наук / профессор
Native executive in charge Аутелеева Лаура Тюлегеновна -