Inventory number | IRN | Number of state registration |
---|---|---|
0221РК00106 | AP09562617-OT-21 | 0121РК00476 |
Document type | Terms of distribution | Availability of implementation |
Заключительный | Gratis | Number of implementation: 2 Implemented |
Publications | ||
Native publications: 0 | ||
International publications: 1 | Publications Web of science: 0 | Publications Scopus: 1 |
Number of books | Appendicies | Sources |
1 | 8 | 29 |
Total number of pages | Patents | Illustrations |
49 | 0 | 13 |
Amount of funding | Code of the program | Table |
7682804 | AP09562617 | 5 |
Name of work | ||
Разработка отечественного энергетического, иммуномодулирующего напитка «BALKYMYZ». | ||
Report title | ||
Type of work | Source of funding | The product offerred for implementation |
Applied | Технология | |
Report authors | ||
Майканов Балгабай Садепович , Аутелеева Лаура Тюлегеновна , Сатаева Жулдыз Исаковна , | ||
0
0
1
0
|
||
Customer | МНВО РК | |
Information on the executing organization | ||
Short name of the ministry (establishment) | МСХ РК | |
Full name of the service recipient | ||
Казахский агротехнический исследовательский университет имени Сакена Сейфуллина | ||
Abbreviated name of the service recipient | НАО «КАТИУ им. С.Сейфуллина» | |
Abstract | ||
Кумыс, мед, балкымыз Қымыз,бал, балқымыз «Разработать отечественный энергетический, иммуномодулирующий напиток «BALKYMYZ». «Отандық «BALKYMYZ» қуатандыратын, иммуномодуляциялық сусынын дайындау. МВИ МН 1363-2000. ГОСТ 3624, ГОСТ 3625., МВИ 2007.24.01/12. ГОСТ 33824-2016, ГОСТ 31628-2012. СТ РК 1732-2007. ГОСТ 3629. СТ РК 1623-2007, ГОСТ 19792. мин қышқылының құрамын анықтау келесі аспаптар және құжатар арқылы жүргізілді -МВИ МН 1363-2000. МЕМСТ 3624, МЕМСТ 3625., МВИ 2007.24.01/12. МЕМСТ 33824-2016, МЕМСТ 31628-2012. ҚР СТ 1732-2007. ГОСТ 3629. ҚР СТ 1623-2007 Для разработки напитка «Bakymyz» подобраны: высокосортный отечественный мед «разнотравье» (Катон-Карагай, ВКО) кумыс с наилучшими качественными показателями; оптимальная концентрации для меда - 5% и 100% кумыса; разработана оптимальная технология способа получения напитка и подана заявка на евразийский патент. Дана научно-обоснованная санитарная оценка напитка «Balkymyz», по дегустационной оценке, имел максимальное количество баллов 9,0±0,1, по физико-химичическим параметрам имел наилучшие показатели: по витаминному составу характеризовался более высоким содержанием витамина А (68%), витамин В2 (26%), витамин В5 (21%), витамин В6 (57%). Разработаны рекомендации, по санитарной оценке, и применению энергетического напитка «Balkymyz» для лечебно-оздоровительных учреждений с внедрением в реабилитационные центры Акмолинской области РК: ГКП на ПХВ «Областной реабилитационный центр «Көкше» и детского центра «Бурабай» при управлении здравохранения. "Bakymyz" сусынын әзірлеу үшін мыналар таңдап алынды: сапасы жоғары көрсеткіштері бар жоғары сұрыпты отандық "түрлі шөптер балы" (Катонқарағай, ШҚО) қымыз; бал үшін оңтайлы концентрация-5% және 100% қымыз; сусынды алу тәсілінің оңтайлы технологиясы әзірленді және Еуразиялық патентке өтінім берілді. "Balkymyz" қуатандыратын сусынына ғылыми негізделген санитариялық баға берілді, дәмдік бағалау бойынша ең жоғары балл болды; физикалық-химиялық көрсеткіштер бойынша ең жақсы көрсеткіштер болды, витаминдік құрамы бойынша А (68%), В2 (26%), В5 (21%), В6 (57%) жоғары құрамымен сипатталды. ҚР Ақмола облысының оңалту орталықтарын: ШЖҚ "Көкше" облыстық оңалту орталығы "МКК және денсаулық сақтау басқармасы жанындағы "Бурабай" балалар орталығын енгізе отырып, емдеу-сауықтыру мекемелері үшін "Balkymyz" энергетикалық сусынын санитарлық бағалау және қолдану бойынша ұсынымдар әзірленді. Алғаш рет отандық қуатандыратын, иммуномодуляциялық "Balkymyz" сусыны ғылыми негізделген, емдік-сауықтыру мекемелеріне арналған ұсыныстармен әзірленді. - - Разработанные рекомендации будут использованы в соответствующих профильных организациях и бизнес-структурах. Әзірленген ұсынымдар тиісті бейінді ұйымдар мен бизнес құрылымдарда пайдаланылатын болады. Результаты исследований позволят улучшить благосостояние и здоровье населения с наименьшими затратами в сравнении с затратами на лекарственные препараты. Зерттеу нәтижелері халықтың әл-ауқаты мен денсаулығын дәрілік препараттарға жұмсалған шығындармен салыстырғанда ең аз шығынмен жақсартуға мүмкіндік береді. Лаборатории по пищевой безопасности, медицинские реабилитационные центры, технологичные бизнес-структуры. Азық-түлік қауіпсіздігі зертханалары, медициналық оңалту орталықтары, жоғары технологиялық бизнес құрылымдары. |
||
UDC indices | ||
637:146(047.31) | ||
International classifier codes | ||
68.41.31; | ||
Readiness of the development for implementation | ||
Key words in Russian | ||
Кумыс; Мед; Иммунитет; Санитарная оценка; Качество; | ||
Key words in Kazakh | ||
Қымыз; Бал; Иммунитет; Санитарлық бағалау; Сапа; | ||
Head of the organization | Айтуганов Кайрат Капарович | Доктор экономических наук / нет |
Head of work | Майканов Балгабай Садепович | Доктор биологических наук / профессор |
Native executive in charge | Аутелеева Лаура Тюлегеновна | - |