Inventory number IRN Number of state registration
0220РК00220 AP05131618-OT-20 0118РК00518
Document type Terms of distribution Availability of implementation
Заключительный Gratis Number of implementation: 0
Not implemented
Publications
Native publications: 1
International publications: 3 Publications Web of science: 0 Publications Scopus: 3
Number of books Appendicies Sources
0 9 29
Total number of pages Patents Illustrations
45 2 6
Amount of funding Code of the program Table
17000000 AP05131618 13
Name of work
Разработка технологии экструдированных зерновых продуктов с белковой начинкой и длительным сроком хранения.
Report title
Type of work Source of funding The product offerred for implementation
Applied Технология
Report authors
Жумалиева Гулжан Ералиевна , Чоманов Уришбай , Қасымбек Рабиға , Тултабаев Касимбек Чуманович , Актокалова Гульнара Сундетбаевна , Жабыкбаев Мырзахан Жумашевич ,
0
1
0
0
Customer МНВО РК
Information on the executing organization
Short name of the ministry (establishment) МСХ РК
Full name of the service recipient
Казахский научно-исследовательский институт перерабатывающей и пищевой промышленности
Abbreviated name of the service recipient КазНИИ ППП
Abstract

тритикале, пророщенное тритикале, кукуруза, зародыш пшеницы, зерновые смеси, экструдер

тритикале, өсірілген тритикале, жүгері, бидай ұрықтары, дәнді қоспалары, экструдер болып табылады

исследование и разработка технологии экструдированных зерновых продуктов с белковой начинкой и функционального назначения с длительным сроком хранения

функционалды дайындау мақсатымен ұзақ уақыт сақталатын ақуызды салмасы бар экструдерленген дәнді өнімдерін зерттеу және технологиясын әзірлеу

Методы исследований пpoвoдили по ГОСТу, c пoмoщью coвpeмeнных мeтoдoв, пoзвoляющих нa ocнoвe кoмплeкca пoкaзaтeлeй пoлyчить хapaктepиcтикy cыpья, готового продукта.При выполнении проекта использованы различные методики выполнения работ в зависимости от их вида с использованием лабораторного оборудования организаций таких как: Кенбугский университет (Корея), НАО «КазНАУ» и научные лаборатории КазНИИ ППП по исследованию физико-химических, органолептических характеристик сырья и готовой продукции

заманауи кешенді негізінде жаңа әдіспен шикізат және дайын өнімдердің сипаттама көрсеткіштерін МЕМСТ бойынша әдістемелік зерттеу жүргізіледі. Жобаны іске асыру кезінде әр түрлі әдістерді қолдануға «Кенбуг» университетінің (Корея), АҚ «КазҰАУ» және ЖШС «ҚӨҚӨЖА ҒЗИ» зертханасындағы зертханалық жабдықтау құралдары қолданылады, шикізат және дайын өнімдерге физикалық-химиялық, органолептикалық сипаттама зерттеулері жүргізіледі

Результаты исследований –проведен выбор гранулометрического состава и рациональных параметров процесса экструзии зерновой смеси с белковой начинкой в экструдере. Определены пищевая и биологическая ценность экструдированных зерновых продуктов с белковой начинкой,физико-химические, структурно-механические и органолептические свойства трубочек на основе пророщенного тритикале, кукурузы и из пшеничного зародыша. Разработана технология трубочки с белковой начинкой на их основе увеличенного срока годности, повышенной пищевой ценности, при этом оптимальное соотношение составляло: пророщенной тритикале, зародыша пшеницы и кукурузы - 7:1:2; Разработаны и утверждены проекты технической документации на экструдированные продукты. Получены патенты на полезную модель «Состав начинки для экструдированных продуктов», «Способ производства экструдированных зерновых продуктов». Проведена промышленная апробация. Новизной проекта заключается в обосновании технологических и физико-химических закономерностей формирования состава зерновых продуктов с белковой начинкой. Обоснование рецептурного состава смеси для производства сбалансированного продукта.

Зерттеу нәтижелері-экструдерде ақуыз салмасы бар астық қоспасын экструзиялау процесінің гранулометриялық құрамы мен ұтымды параметрлерін таңдау. Ақуыз салмасы бар экструдталған астық өнімдерінің тағамдық және биологиялық құндылығы, өскін тритикале, жүгері және бидай ұрығы негізіндегі түтіктердің физикалық-химиялық, құрылымдық-механикалық және органолептикалық қасиеттері анықталды. Ақуыз салмасы бар түтікшенің технологиясы олардың негізінде жарамдылық мерзімінің ұзаруы, тағамдық құндылығының артуы негізінде әзірленді, бұл ретте оңтайлы арақатынас: өскін тритикале, бидай ұрығы және жүгері - 7:1:2 құрады; экструдталған өнімдерге техникалық құжаттама жобалары әзірленді және бекітілді. "Экструдталған өнімдерге арналған толтыру құрамы", "экструдталған астық өнімдерін өндіру тәсілі"пайдалы моделіне патенттер алынды. Өнеркәсіптік апробация жүргізілді. Жобаның жаңалығы ақуыз салмасы бар астық өнімдерінің құрамын қалыптастырудың технологиялық және физика-химиялық заңдылықтарын негіздеу болып табылады. Теңдестірілген өнімді өндіруге арналған қоспаның рецептуралық құрамын негіздеу.

Основной технологической машиной в производстве экструдированных изделий является экструдер. Конструктивные особенности экструдеров и различные качественные характеристики используемого сырья позволяют в широких пределах комбинировать параметры процесса экструзии, что создает условия для целенаправленного изменения структуры и свойств готовой продукции - экструдатов.

Экструдерленген өнімді өндірудің негізгі технологиялық машинасы экструдер болып табылады. Экструдерлердің конструкциялық ерекшеліктері және қолданылатын шикізаттың әртурлі сапалық сипаттамалары экструзия процесінің параметрлерін кең ауқымда біріктіруге мүмкіндік береді, бұл дайын өнімнің және экструдаттың құрылымы мен қасиеттерінің мақсаты өзгеруіне жағдай жасайды

не внедрено

енгізілмеді

Эффективность и значимость работы - Разработка технологии экструдированных зерновых продуктов с начинкой позволит обеспечить населения республики полноценными и биологически обогащенными зерновыми продуктами с низкой себестоимостью. Будут определены наиболее благоприятные соотношения варьируемых компонентов, гарантирующие получение продукта с высокими показателями консистенции и органолептической оценки, а также с лечебными свойствами.

Жұмыстың тиімділігі және маңыздылығы - экструдерленген дәнді өнімдерінің технологиясын ақуызды салмалы арқылы жасау республика халқына толыққанды және биологиялық байытылған астық өнімдерін төмен бағамен қамтамасыз етеді. Әртүрлі компоненттердің ең тиімді қатынасы анықталатын болады, бұл өнім жоғары деңгейде және органолептикалық бағалаумен, сондай-ақ емдік қасиеттерімен қамтамасыз етіледі.

хлебопекарная отрасль

нан пісіру өнеркәсібі

UDC indices
664.7
International classifier codes
65.33.41;
Readiness of the development for implementation
Key words in Russian
пророщенный тритикале; зерновые продукты; белковая начинка; зародыш пшеницы; экструдер;
Key words in Kazakh
өсірілген тритикале; дәнді өнімдер; ақуыз салмасы; бидай ұрыктары; экструдер;
Head of the organization Оспанов Асан Бекешович Доктор технических наук / профессор
Head of work Жумалиева Гулжан Ералиевна Кандидат технических наук / нет
Native executive in charge Чоманов Уришбай профессор