Inventory number IRN Number of state registration
0220РК00134 AP05132302-OT-20 0118РК00751
Document type Terms of distribution Availability of implementation
Заключительный At a negotiated price Number of implementation: 6
Implemented
Publications
Native publications: 1
International publications: 4 Publications Web of science: 1 Publications Scopus: 1
Number of books Appendicies Sources
1 7 18
Total number of pages Patents Illustrations
65 0 13
Amount of funding Code of the program Table
8000000 AP05132302 6
Name of work
«Проблемы экологической ситуации Щучинско-Боровской курортной зоны и разработка ветеринарно-санитарных мероприятий»
Report title
Type of work Source of funding The product offerred for implementation
Applied Другая (укажите)
Report authors
Майканов Балгабай Садепович , Аутелеева Лаура Тюлегеновна , Жумакаева Айкумыс Нургалиевна , Сулейменова Анель Жомартовна ,
0
1
1
0
Customer МНВО РК
Information on the executing organization
Short name of the ministry (establishment) МСХ РК
Full name of the service recipient
Казахский агротехнический исследовательский университет имени Сакена Сейфуллина
Abbreviated name of the service recipient НАО «КАТИУ им. С.Сейфуллина»
Abstract

Объекты окружающей среды – озера, растительность, рыба, сельскохозяйственная продукция, атмосферный воздух, водоемы и автотранспорт.

Қоршаған орта нысандары-көлдер, өсімдіктер, балық, ауыл шаруашылығы өнімдері, атмосфералық ауа, су айдындары және автокөлік.

Изучение экологической ситуации и разработка мер ветеринарно-санитарной безопасности Щучинско-Боровской курортной зоны.

Щучье-Бурабай курорттық аймағының экологиялық жағдайын зерделеу және ветеринариялық-санитариялық қауіпсіздік шараларын әзірлеу.

Методы: отбор проб воды с водоемов проводили согласно СТ РК ГОСТ Р 51592-2003; ГОСТ 31954-2012, ГОСТ 4011-72, ГОСТ 26449.1-85, МВИ №01-05-2012 (KZ 07.00.01667-2013); ГОСТ 31870-2012 №155, от 27.02.2015г, МИА KZ 07 00.00304-2009, МИА KZ 07 00.00303-2009. МВИ KZ 07.00.01612/1-2013, ГОСТ РИСО 707–2010 ГОСТ 26809-86. Молоко и молочные продукты. Методы определения жира ГОСТ 5867-90. Молоко и молочные продукты. ГОСТР 51477–99 «ГОСТ 7269-79.

Су және су қоймаларынан су сынамаларын ҚР келесі СТ сәйкес алынды. СТ РК ГОСТ Р 51592-2003; ГОСТ 31954-2012, ГОСТ 4011-72, ГОСТ 26449.1-85, МВИ №01-05-2012 (KZ 07.00.01667-2013); ГОСТ 31870-2012 №155, от 27.02.2015г, МИА KZ 07 00.00304-2009, МИА KZ 07 00.00303-2009. МВИ KZ 07.00.01612/1-2013, ГОСТ РИСО 707–2010 ГОСТ 26809-86. Сүт және сүт өнімдері. Майды анықтау тәсілдері ГОСТ 5867-90. Сүт және сүт өнімдері. Ет сынамалары ГОСТР 51477–99 «ГОСТ 7269-79 сәйкес алынды. «Ет. Балаусалықты химиялық және микроскопиялық талдау әдістері» және т.б.

Озеро Шортан и Кіші Шабакты относится к 4 классу качества; оз.Бурабай, Үлкен Шабакты, Катарколь, Майбалык, Балпаш сор относится к 5 – му классу. В 2018 году стандартный индекс (СИ) по диоксиду серы на всех КПП был равен от 3,38 до 6,4, наибольшая повторяемость (НП) составила от 50 до 100%; в 2019 году стандартный индекс (СИ) по диоксиду серы был на КПП №4 и равен 2,14 и наибольшая повторяемость НП равным 16,6 %.; рыба озер Бурабай, Шортан, Кыпшакты наиболее контаминирована солями тяжелых металлов ртуть аминокислотный состав белка мяса рыб из озер Шортан, Кыпшакты и Катарколь имели меньшую сумму аминокислот; пробы мяса производителей Мозгобаева Е.С. и Жумагулова А.К. соответствовали мясу больных животных. концентрация ртути (Hg) в пробах мяса различных животных от производителей Мозгобаева Е.С, Исина О., Багрянцева. Составлены и разработаны 5 карт безопасности экологических объектов: Разработаны «Рекомендации, по ветеринарно-санитарной оценке, продуктов животноводства и объектов окружающей среды (на примере Щучинско Боровской курортной зоны» с внедрением. Впервые были исследованы экологические проблемы ЩБКЗ, составлены карты безопасности экологических объектов ЩБКЗ, дана научно-обоснованная рекомендации, по ветеринарно-санитарной оценке, продуктов животноводства и объектов окружающей среды

Шортан және Кіші Шабақты көлі сапаның 4 класына жатады; көл.Бурабай, Үлкен Шабақты, Қатаркөл, Майбалық, Балпаш сор 5 – сыныпқа жатады. 2018 жылы күкірт диоксиді бойынша стандартты индекс (СИ) барлық БӨП-те 3,38-ден 6,4-ке дейін болды, ең көп қайталанғыштығы (НП) 50-ден 100% - ға дейін болды; 2019 жылы күкірт диоксиді бойынша стандартты индекс (СИ) №4 БӨП-те болды және 2,14-ке тең және НП-ның ең көп қайталанушылығы 16,6% - ға тең болды.; Бурабай, Шортан, Қыпшақты көлдерінің балығы ауыр металдардың тұздарымен неғұрлым контаминацияланған сынап Шортан, Қыпшақты және Қатаркөл көлдерінен алынған балық еті ақуызының аминқышқылдық құрамы аминқышқылдарының аз сомасына ие болды; Е.С. Мозгобаев пен А. К. Жұмағұловтың ет өндірушілері ауру жануарлардың етіне сәйкес келді. Е.С. Миобаев, о. Исин, Багрянцев өндірушілерінің әртүрлі жануарлардың ет сынамаларындағы сынап концентрациясы (Hg). Экологиялық Нысандар қауіпсіздігінің 5 картасы жасалып, әзірленді:" ветеринариялық-санитариялық бағалау бойынша ұсынымдар, мал шаруашылығы өнімдері мен қоршаған орта объектілері (Щучинск-Бурабай курорттық аймағының мысалында " енгізумен әзірленді. Алғаш рет ЩБКА экологиялық проблемалары зерттелді, ЩБКА экологиялық объектілерінің қауіпсіздік карталары жасалды, ветеринариялық-санитариялық бағалау, мал шаруашылығы өнімдері мен қоршаған орта объектілерін ветеринариялық-санитариялық бағалау бойынша ғылыми негізделген ұсыныстар берілді

-

-

Результаты органолептических, физико-химических, химико-аналитических исследований и пищевой ценности продуктов животноводства, также результаты качества атмосферного воздуха и карты безопасности экологических объектов будут учитываться при ветеринарно-санитарной оценке качества животноводческой продукции и решении экологических проблем в курортной зоне. Ветеринарные лаборатории, лаборатории по пищевой безопасности, территориальные инспекции, подведомственные организации местных исполнительных органов, научно-образовательные организации.

органолептикалық, физика-химиялық, химиялық-талдамалық зерттеулердің нәтижелері және мал шаруашылығы өнімдерінің тағамдық құндылығы, сондай-ақ атмосфералық ауа сапасының нәтижелері мен экологиялық нысандардың қауіпсіздік карталары мал шаруашылығы өнімінің сапасын ветеринариялық-санитариялық бағалау және курорттық аймақтағы экологиялық мәселелерін шешу кезінде ескерілетін болады. Ветеринариялық зертханалар, тамақ қауіпсіздігі жөніндегі зертханалар, аумақтық инспекциялар, жергілікті атқарушы органдардың ведомстволық қарасты ұйымдары, ғылыми-білім беру ұйымдары.

Разработка рекомендации, позволят эффективно проводить ветеринарно-санитарную оценку сельскохозяйственной продукции, рыбы и водоемов, а также при проведении ветеринарно – санитарных и экологических мероприятий в курортной зоне.

Ұсыныстар әзірлеу ауыл шаруашылығы өнімдеріне, балықтарға және су айдындарына, сондай-ақ курорттық аймақта ветеринариялық-санитариялық және экологиялық іс-шараларды өткізу кезінде ветеринариялық-санитариялық бағалауды тиімді жүргізуге мүмкіндік береді.

Ветеринария, экология и животноводства, образования и наука.

Ветеринария, экология және мал шаруашылығы, ғылым мен білім.

UDC indices
591.5:619 (574.23) (083.94)
International classifier codes
87.26.25; 87.26.27; 68.41.31;
Readiness of the development for implementation
Key words in Russian
Экология; Щучинско-Боровская курортная зона; Безопасность; Качество; Ветеринарно-санитарные мероприятия;
Key words in Kazakh
Экология; Щучинск-Бурабай демалыс орны; Қауіпсіздік; Сапа; ветеринарлық - санитарлық шараларды;
Head of the organization Айтуганов Кайрат Капарович Доктор экономических наук / -
Head of work Майканов Балгабай Садепович Доктор биологических наук / профессор
Native executive in charge