Inventory number | IRN | Number of state registration | ||
---|---|---|---|---|
0324РК01542 | AP23486793-KC-24 | 0124РК01069 | ||
Document type | Terms of distribution | Availability of implementation | ||
Краткие сведения | Gratis | Number of implementation: 0 Not implemented |
||
Publications | ||||
Native publications: 0 | ||||
International publications: 0 | Publications Web of science: 0 | Publications Scopus: 0 | ||
Patents | Amount of funding | Code of the program | ||
0 | 41980140 | AP23486793 | ||
Name of work | ||||
Моделирование микробиологических процессов при ферментации шубата | ||||
Type of work | Source of funding | Report authors | ||
Fundamental | Ахметсадыкова Шынар Нурлановна | |||
0
0
0
0
|
||||
Customer | МНВО РК | |||
Information on the executing organization | ||||
Short name of the ministry (establishment) | Нет | |||
Full name of the service recipient | ||||
Товарищество с ограниченной ответственностью "Научно-производственное предприятие "Антиген" | ||||
Abbreviated name of the service recipient | ТОО "Научно-производственное предприятие "Антиген" | |||
Abstract | ||||
Объектами исследования является микроорганизмы представляющие микробиоту шубата и математической модели ферментации Зерттеу нысандары шұбаттың микробиотасын көрсететін микроорганизмдер мен ферментацияның математикалық моделі болып табылады. Целью проекта является создание математической модели ферментации шубата Жобаның мақсаты ашытудың матиматикалық моделін құру болып табылады В работе использовались общепринятые микробиологические и биохимические методы исследований Жұмыста жалпы қабылданған микробиологиялық жəне биохимиялық зерттеу əдістері қолданылды Разработанная модель будет иметь как научную, так и практическую ценность. С научной точки зрения, модель позволит лучше понять механизмы ферментации шубата и создать основу для его оптимизации. Создание модели ферментации предложит оптимальные условия производства шубата для получения определенных показателей вкуса, аромата, консистенции, наличие газа и этанола. С практической точки зрения, модель может быть использована в промышленности для повышения эффективности производства шубата. Бұл жобаның мақсаты шұбат ашытудың математикалық моделін әзірлеу болып табылады. Модель өнімді ашыту уақыты, өнімділігі, ондағы органикалық қышқылдар мен этанол мөлшері сияқты ашытылған өнімнің сапалық және сандық сипаттамаларын болжауға мүмкіндік береді. Әзірленген модель ғылыми және практикалық құндылыққа ие болады. Ғылыми тұрғыдан алғанда, модель құру шұбат ашыту механизмдерін жақсы түсінуге және оны оңтайландыру үшін негіз жасауға мүмкіндік береді. Ашыту моделін құру ол - дәмі, хош иісі, консистенциясы, газ бен этанолдың негізгі көрсеткіштерін алу үшін шұбат өндірісінің оңтайлы шарттарын ұсынады. Практикалық тұрғыдан алғанда, модельді өнеркәсіпте шұбат өндірісінің тиімділігін арттыру үшін қолдануға болады. Проведение глубокого исследования ферментации верблюжьего молока в шубат позволит получить новые возможности для модернизации отрасли. На данный момент по важности встают два аспекта: (1) сохранение и консервация биоразнообразия автохтонной микрофлоры верблюжьего молока и шубата, (2) эффективная модернизация технологического процесса производства шубата. Түйе сүті мен шұбаттың ферментациясын терең зерттеу саланы модернизациялауға жаңа мүмкіндіктерді ашады. Қазіргі уақытта келесі аспекттер маңызды болып табылады: (1) түйе сүті мен шұбаттың автохтонды микрофлорасының биоалуантүрлілігін сақтау және консервациялау, (2) шұбат өндірісінің технологиялық процесін тиімді модернизациялау. Проведено выделение, построение кривой оптической плотности и числа бактерии Бактерияларды оқшаулау, оптикалық тығыздығы және бактерия санының қисығын құру жүргізілді. Разработка новых методов культивирования микроорганизмов, участвующих в ферментации шубата, и оптимизация процесса ферментации могут привести к повышению производительности и эффективности производства шубата, что приведет к снижению себестоимости и повышению рентабельности производства. Шұбаттың ферментациясына қатысатын микроорганизмдерді өсірудің жаңа әдістерін әзірлеу және ферментация процесін оңтайландыру шұбат өндірісінің өнімділігін және тиімділігін арттыруға мүмкіндік береді, бұл өз кезегінде шығындарды азайтып, өндірістің рентабельділігін арттыруға әкеледі. Область применения ожидаемых результатов проекта по моделированию шубата охватывает: 1) Оптимизация процесса ферментации шубата и 2) Разработка новых методов контроля и управления процессом ферментации шубата. Целевые потребители ожидаемых результатов проекта: 1) Производители шубата; 2) Научные учреждения. Шұбатты модельдеу жобасының күтілетін нәтижелерін қолдану саласы қамтиды: 1) Шұбаттың ферментация процесін оңтайландыру, 2) Шұбаттың ферментация процесін бақылау және басқарудың жаңа әдістерін әзірлеу. Күтілетін нәтижелердің мақсатты тұтынушылары: 1) Шұбат өндірушілер, 2)Ғылыми мекемелер. |
||||
UDC indices | ||||
579.67 | ||||
International classifier codes | ||||
62.13.00; 62.01.00; | ||||
Key words in Russian | ||||
верблюжье молоко; шубат; моделирование; ферментация; микробиология; | ||||
Key words in Kazakh | ||||
түйе сүті; шұбат; модельдеу; ашыту; микробиология; | ||||
Head of the organization | Ахметсадыков Нурлан Нуролдинович | Доктор ветеринарных наук / профессор | ||
Head of work | Ахметсадыкова Шынар Нурлановна | PhD / PhD |