Inventory number | IRN | Number of state registration | ||
---|---|---|---|---|
0324РК00202 | AP19576848-KC-24 | 0123РК00132 | ||
Document type | Terms of distribution | Availability of implementation | ||
Краткие сведения | Gratis | Number of implementation: 0 Not implemented |
||
Publications | ||||
Native publications: 1 | ||||
International publications: 3 | Publications Web of science: 1 | Publications Scopus: 1 | ||
Patents | Amount of funding | Code of the program | ||
0 | 24599653.85 | AP19576848 | ||
Name of work | ||||
Разработка сухих водостойких полнорационных экструдированных кормов на основе симбиотической рецептуры для повышения продуктивности рыб и оценка качества рыбной продукции | ||||
Type of work | Source of funding | Report authors | ||
Applied | Паритова Асел Ержановна | |||
0
3
1
0
|
||||
Customer | МНВО РК | |||
Information on the executing organization | ||||
Short name of the ministry (establishment) | МСХ РК | |||
Full name of the service recipient | ||||
Казахский агротехнический исследовательский университет имени Сакена Сейфуллина | ||||
Abbreviated name of the service recipient | НАО «КАТИУ им. С.Сейфуллина» | |||
Abstract | ||||
Разработанный экструдированный корм с симбиотиком для тиляпии и сома, коммерческий корм, выделенные штаммы Leuconostoc mesenteroides, Lactococcus lactis, тиляпия и сом, мясо рыбы Тилапия мен жайынға арналған симбиотиктері бар экструдталған азық, коммерциялық азық, Leuconostoc mesenteroides, Lactococcus lactis оқшауланған штамдары, тилапия және жайын балықтары, балық еті. Разработать сухие водостойкие полнорационные экструдированные корма на основе симбиотической рецептуры для повышения продуктивности рыб и дать ветеринарно-санитарную оценку безопасности и качества рыбной продукции при их использовании. Балық өнімділігін арттыру және пайдаланылған кезде балық өнімдерінің қауіпсіздігі мен сапасына ветеринариялық-санитариялық баға беру үшін симбиотикалық құрамға негізделген құрғақ, су өткізбейтін, толық экструдталған азықтыі әзірлеу. Для выделения штаммов лактобактерий с пробиотическим эффектом применяли молекулярно-генетические методы исследования. Для получения сухого экструдированного корма для сома применяли метод экструдирования. Эксперимент по вскармливаню рыб проводился в соответствии с Руководством Европейской конвенции по защите позвоночных животных. Определяли араметры выживаемости рыб, индивидуальную масса тела, иммунитет и состав микробиоты кишечника рыб из каждого бассейна. Химический состав разработанного корма определен на автоматическом анализаторе FOSS DS NRS DS3. Для определения качества кормов использовался метод биотестирования. Исследования количественных показателей микробной контаминации проводились с использованием готовых хромогенных питательных сред Compact Dry для микробиологического анализа. Концентрацию микотоксинов Aflatoxin и DON определили с помощью экспресс тестов (ИХА): Rida Quick Aflatoxin RQS ECO, Rida Quick DON RQS ECO. Методами органолептического, физико-химического, химического, аминокислотного, жирнокислотного, витаминного, минерального анализа исследованы показатели качества и питательности мяса рыбы. Аминокислотный, жирнокислотный, витаминный и минеральный состав мяса рыбы определяли методом ВЭЖХ. Пробиотикалық әсері бар лактобактерия штаммдарын бөліп алу үшін молекулалық-генетикалық зерттеу әдістері қолданылды. Экструзия әдісі құрғақ экструдталған жайын азығын алу үшін қолданылды. Балықты азықтандыру эксперименті омыртқалы жануарларды қорғау жөніндегі Еуропалық конвенцияның нұсқауларына сәйкес жүргізілді. Балықтардың тіршілік ету көрсеткіштері, жеке дене салмағы, иммунитеті және әр бассейннен балықтардың ішек микробиотасының құрамы анықталды. Азықтың химиялық құрамы FOSS DS NRS DS3 автоматты анализаторында анықталды. Азықтың сапасын анықтау үшін биотестілеу әдісі пайдаланылды. Микробиологиялық талдау үшін дайын Compact Dry хромогенді қоректік ортаны қолдану арқылы микробтық ластанудың сандық көрсеткіштерін зерттеу жүргізілді. Афлатоксин мен DON микотоксиндерінің концентрациясы экспресс-тесттер (ICA) көмегімен анықталды: Rida Quick Aflatoxin RQS ECO, Rida Quick DON RQS ECO. Балық етінің сапасы мен тағамдық құндылығының көрсеткіштері органолептикалық, физика-химиялық, химиялық, аминқышқылдары, май қышқылдары, витаминдік, минералдық талдау әдістерін қолдану арқылы зерттелді. Балық етінің амин қышқылы, май қышқылы, витаминдік және минералдық құрамы ЖСТСХ әдісімен анықталды. Разработан сухой экструдированный корм на основе симбиотической рецептуры для повышения продуктивности сома. Симбиотик (выделенные штаммы Leuconostoc mesenteroides, Lactococcus lactis) был добавлен в разработанный экструдированный корм после сушки гранул. Изучено влияние разработанного экструдированного корма на показатели продуктивности, рыбоводно-биологические параметры и иммунный ответ и кишечная микрофлора рыбы. Жайын балықтарының өнімділігін арттыру үшін симбиотикалық құрамға негізделген құрғақ экструдталған азық әзірленді. Симбиотикті (Leuconostoc mesenteroides, Lactococcus lactis оқшауланған штамдары) түйіршіктерді кептіргеннен кейін әзірленге экструдталған азыққа қосылды. Өңделген экструдталған азықтың өнімділік көрсеткіштеріне, балық шаруашылығы мен биологиялық көрсеткіштеріне және балықтың иммундық реакциясы мен ішек микрофлорасына әсері зерттелді. Симбиотиктер негізінде құрғақ, суға төзімді толық экструдталған жемге арналған рецепт әзірленді. Молекулярлық-генетикалық зерттеу әдістерін қолдану арқылы тұқы балықтарының ішектерінен лактобактериялардың штамдары бөлініп алынып, осы штаммдардың негізінде симбиотик жасалды. Әзірленген экструдталған азықтың балықтың өнімділігіне, балықты-биологиялық параметрлері және иммундық жауабы мен ішекті микрофлорасына әсері зерттелді. Разработана рецептура сухого водостойкого полнорационного экструдированного корма на основе симбиотиков. Выделены штаммы лактобактерий из кишечника карпа с применением методов молекулярно-генетических исследований, создан симбиотик на основе этих штаммов. Изучена влияние разработанного экструдированного корма с добавлением симбиотика на продуктивные и рыбоводно-биологические показатели сома, на иммунный ответ и кишечную микрофлору рыбы. Симбиотиктер негізінде құрғақ, суға төзімді толық экструдталған жемге арналған рецепт әзірленді. Молекулярлық-генетикалық зерттеу әдістерін қолдану арқылы тұқы балықтарының ішектерінен лактобактериялардың штамдары бөлініп алынып, осы штаммдардың негізінде симбиотик құрылды. Симбиотик қосылған әзірленген экструдталған жемнің сом балықтарының өнімді және асыл тұқымды биологиялық көрсеткіштеріне, балықтардың иммундық реакциясы мен ішек микрофлорасына әсері зерттелді. Не внедрено Енгізілмеді Эффективность определяется тем, что разработанный экструдированный корм на симбиотической рецептуре для сома оказал положительное влияние на физиологическое состояние сомов, был заметен прирост рыбы и повышение их продуктивности, а также на ветеринарно-санитарные показатели мяса сома при их оценке. Социально-экономическим эффектом проекта является то, что разработаны водостойкие экструдированные корма на основе симбиотической рецептуры для африканского сома казахстанского производства, которая позволит заместить импорт корма для рыб. Тиімділігі жайынға арналған симбиотикалық рецептураға негізделіп әзірленген экструдталған азық жайындардың физиологиялық күйіне жақсы әсер берді, балықтың өсуі және өнімділігінің артуы байқалды, сонымен қатар жайын етінің ветеринариялық-санитариялық көрсеткіштеріне әсері оларды бағалау кезінде анықталды. Жобаның әлеуметтік-экономикалық тиімі қазақстандық жайындарға арналған суға төзімді, экструдталған азық әзірленді, бұл балық азығының импортын алмастырады. Разработанный экструдированный корм и симбиотик можно применять в аквакультуре для выращивания рыб и повышения их продуктивности, иммунитета. Әзірленген экструдталған азық және симбиотик балық өсіру және олардың өнімділігі мен иммунитетін арттыру үшін аквакультурада қолданылуы мүмкін. |
||||
UDC indices | ||||
68.41.00/69.25.00/68.39.15 | ||||
International classifier codes | ||||
68.41.00; 69.25.00; 68.39.15; | ||||
Key words in Russian | ||||
ПЦР; продукты животноводства; пищевые токсикоинфекции; ветеринарно-санитарная экспертиза; микробиологические исследования; кормопроизводство; продукты рыбоводства; хроматографические исследования; изучение аминокислотного состава мяса; | ||||
Key words in Kazakh | ||||
ПТР; мал шаруашылығы өнімдері; тағам токсикоинфекциялары; ветеринариялық-санитариялық сараптау; микробиологиялық зерттеулер; азықтарды өндіру; балық шаруашылығы өнімдері; хроматографиялық зерттеулер; еттің аминқышқылды құрамын зерттеу; | ||||
Head of the organization | Тиреуов Канат Маратович | Доктор экономических наук / профессор | ||
Head of work | Паритова Асел Ержановна | PhD / Старший преподаватель |