Inventory number IRN Number of state registration
0324РК01592 AP22784869-KC-24 0124РК00046
Document type Terms of distribution Availability of implementation
Краткие сведения Gratis Number of implementation: 0
Not implemented
Publications
Native publications: 0
International publications: 0 Publications Web of science: 0 Publications Scopus: 0
Patents Amount of funding Code of the program
0 29949400 AP22784869
Name of work
Разработка математических моделей синергического взаимодействия консорциумов молочнокислых бактерий и дрожжей
Type of work Source of funding Report authors
Fundamental Кондыбаев Аскар Болатович
0
0
0
0
Customer МНВО РК
Information on the executing organization
Short name of the ministry (establishment) Нет
Full name of the service recipient
Товарищество с ограниченной ответственностью "Научно-производственное предприятие "Антиген"
Abbreviated name of the service recipient ТОО "Научно-производственное предприятие "Антиген"
Abstract

Разработка математических моделей синергического взаимодействия консорциумов молочнокислых бактерий и дрожжей

Сүтқышқылды бактериялар мен ашытқылар консорциумдарының синергетикалық өзара әрекеттесуінің математикалық модельдерін әзірлеу

Изучение взаимодействия бактерий и дрожжей в ферментированных молочных продуктах. Данное исследование направлено на получение информации о ростовых паттернах, метаболических взаимодействиях и потенциальных синергетических эффектах.

Ферменттелген сүт өнімдеріндегі бактериялар мен ашытқылардың өзара әрекеттесуін зерттеу. Бұл зерттеу өсу заңдылықтары, метаболикалық өзара әрекеттесулер және ықтимал синергетикалық әсерлер туралы ақпарат алуға бағытталған.

В работе использовались общепринятые микробиологические и биохимические методы исследований

Жұмыста жалпы қабылданған микробиологиялық және биохимиялық зерттеу әдістері қолданылды.

Проанализированы факторы синэргетического взаимодействия консорциумов молочнокислых бактерий и дрожжей с помощью методов и систем математического моделирования, при стационарном и глубинном культивировании в биореакторе. Проанализированы влияние внешних факторов - температура, рН, соотношение компонентов модифицированных и традиционных питательных сред, уровень растворенного кислорода и др., а также влияние внутренних факторов - состав консорциумов, посевная концентрация и соотношение микроорганизмов, и их метаболические пути. Результаты способствуют пониманию микробных сообществ в молочных продуктах и их влиянию на качество и безопасность продукта.

Сүтқышқылды бактериялар мен ашытқылар консорциумдарының синергетикалық өзара әрекеттесу факторлары биореакторда стационарлық және тереңдік өсіру кезінде математикалық модельдеу әдістері мен жүйелері арқылы талданды. Сыртқы факторлардың әсері - температура, рН, модификацияланған және дәстүрлі қоректік орталардың компоненттерінің арақатынасы, еріген оттегі деңгейі және т.б., сондай-ақ ішкі факторлардың әсері - консорциумдардың құрамы, себу концентрациясы және микроорганизмдердің арақатынасы мен олардың метаболикалық жолдары талданды. Нәтижелер сүт өнімдеріндегі микробтық қауымдастықтарды және олардың өнімнің сапасы мен қауіпсіздігіне әсерін түсінуге ықпал етті.

Экономический эффект результатов проекта основан на улучшении качества кисломолочных продуктов, в том числе национальных (шубат, кумыс) и пробиотических препаратов, благодаря определению оптимальных соотношений консорциумов молочнокислых бактерий и дрожжей и условий их производства для достижения желаемых характеристик и качества продукции.

Жобаның нәтижелерінің экономикалық тиімділігі сүтқышқылды өнімдердің, соның ішінде ұлттық өнімдердің (шұбат, қымыз) және пробиотикалық препараттардың сапасын жақсартуға негізделген. Бұл сүтқышқылды бактериялар мен ашытқылар консорциумдарының оңтайлы арақатынасын және қажетті өнім сипаттамалары мен сапасына қол жеткізу үшін олардың өндіріс жағдайларын анықтау арқылы жүзеге асады.

Анализ факторов культивирования молочнокислых бактерий/дрожжей и синэргического взаимодействия консорциумов

Сүтқышқылды бактериялар/ашытқыларды өсіру және консорциумдардың синергетикалық өзара әрекеттесу факторларын талдау

Реализация проекта позволит развить основное научное направление и смежные области благодаря оптимизации биотехнологических процессов, что позволит оптимизировать технологические процессы производства молочных продуктов, что приведет к повышению качества продукции и снижению затрат; а также благодаря разработке новых продуктов с уникальными свойствами и вкусами.

Жобаны іске асырудың негізгі ғылыми бағыты бұл биотехнологиялық процестерді оңтайландыру арқылы сүт өнімдерін өндіру технологиялық процестерін жақсартуға әкеледі және оған қатысты салаларды дамытуға мүмкіндік береді. Бұл, өз кезегінде, өнімнің сапасын арттырып, шығындарды азайтуға мүмкіндік береді. Сондай-ақ, жаңа өнімдерді әзірлеу арқылы олардың ерекше қасиеттері мен дәмдерін жасауға қол жеткізіледі.

Можно выделить три основные области применения математических моделей: • Производство продуктов питания - что позволит повысить качество и безопасность конечного продукта; • Производство кормовых добавок - что позволит снизить затраты на сырье и оборудование в технологических этапах; • Биотехнология - что может помочь при разработке современных методов культивирования микроорганизмов при разработке новых видов биопрепаратов.

Математикалық модельдерді қолданудың үш негізгі саласын атап өтуге болады: • Азық-түлік өнімдерін өндіру – бұл соңғы өнімнің сапасын және қауіпсіздігін арттыруға мүмкіндік береді; • Жемшөп қоспаларын өндіру – бұл шикізат пен жабдыққа кететін шығындарды азайтуға көмектеседі; • Биотехнология – бұл микроорганизмдерді өсірудің қазіргі әдістерін әзірлеуге және жаңа биопрепараттарды жасауға көмек көрсетуі мүмкін.

UDC indices
579.67
International classifier codes
62.00.00; 62.13.27;
Key words in Russian
Молочнокислые бактерии; дрожжи; математическое моделирование; синергетическое взаимодействие; оптимизация процессов;
Key words in Kazakh
Сүт қышқылы бактериялар; ашытқылар; математикалық модельдеу; синергетикалық қатынас; процестерді оңтайландыру;
Head of the organization Ахметсадыков Нурлан Нуролдинович Доктор ветеринарных наук / профессор
Head of work Кондыбаев Аскар Болатович Phd / Phd