Inventory number | IRN | Number of state registration | ||
---|---|---|---|---|
0324РК00440 | AP19674612-KC-24 | 0123РК00378 | ||
Document type | Terms of distribution | Availability of implementation | ||
Краткие сведения | Gratis | Number of implementation: 0 Not implemented |
||
Publications | ||||
Native publications: 3 | ||||
International publications: 0 | Publications Web of science: 0 | Publications Scopus: 0 | ||
Patents | Amount of funding | Code of the program | ||
0 | 35786158.5 | AP19674612 | ||
Name of work | ||||
Разработка отечественных смешанных заквасок для обеспечения качества и безопасности хлеба | ||||
Type of work | Source of funding | Report authors | ||
Applied | Олейникова Елена Андреевна | |||
0
0
0
0
|
||||
Customer | МНВО РК | |||
Information on the executing organization | ||||
Short name of the ministry (establishment) | Нет | |||
Full name of the service recipient | ||||
ТОО "Научно-производственный центр микробиологии и вирусологии" | ||||
Abbreviated name of the service recipient | ТОО "Научно-производственный центр микробиологии и вирусологии" | |||
Abstract | ||||
Спонтанные хлебные закваски, молочнокислые бактерии, дрожжи, уксуснокислые бактерии. Өздігінен нан ашытқысы, сүт қышқылы бактериялары, ашытқы, сірке қышқылы бактериялары. Разработка отечественных заквасок на основе молочнокислых бактерий для повышения качества, безопасности, и органолептических показателей хлеба. Разработка нового вида хлеба с повышенной пищевой и биологической ценностью на основе молочной сыворотки с растительными добавками и использованием уксуснокислых бактерий в составе закваски. Нанның сапасын, қауіпсіздігін және органолептикалық көрсеткіштерін жақсарту үшін сүт қышқылы бактерияларына негізделген отандық ашытқыларды әзірлеу. Өсімдік қоспалары бар сүт сарысуы негізінде тағамдық және биологиялық құндылығы жоғары нанның жаңа түрін әзірлеу және ашытқы құрамында сірке қышқылы бактерияларын қолдану. В работе использовали стандартное приборное и методическое обеспечение, предназначенное для исследований в микробиологии и биотехнологии. Жұмыста микробиология мен биотехнологиядағы зерттеулерге арналған стандартты аспаптық және әдістемелік қамтамасыз ету қолданылды. Среди изолятов молочнокислых бактерий с высокой антагонистической активностью были отобраны микроорганизмы по биотехнологически-ценным показателям при ферментации пшеничной, цельнозерновой и ржаной муки. У отобранных изолятов молочнокислых бактерий определен спектр летучих ароматических соединений методом газовой хроматографии с масс-спектрометрическим детектированием. В закваске, приготовленной на пшеничной муке с использованием ассоциации отобранных микроорганизмов, выявлено большое количество органических кислот, включая уксусную и L-молочную кислоты. При культивировании в мучной среде показано наличие гераниола и бензойной кислоты. Все уксуснокислые бактерии сокращали время подъема теста, повышали пористость хлеба. Лучшими показателями характеризовался хлеб на молочной сыворотке и смеси воды и сыворотки. Проведена молекулярно-генетическая идентификация и разработана ассоциация отобранных микроорганизмов, состоящая из молочнокислых бактерий Levilactobacillus brevis 9-2, Lactiplantibacillus plantarum 9-5, уксуснокислые бактерии Acetobacter indonesiensis Mf и дрожжей Monosporozyma unispora R3SD1d и способствующая формированию лучших вкусовых показателей и текстуры хлеба. Определено оптимальное соотношение компонентов разработанной ассоциации. Проведено пробное лиофильное высушивание закваски. Антагонистік белсенділігі жоғары сүт қышқылы бактерияларының изоляттарының ішінен бидай, тұтас бидай және қара бидай ұнын ашыту кезінде биотехнологиялық құнды көрсеткіштер бойынша микроорганизмдер таңдалды. Таңдалған сүт қышқылы бактерияларының изоляттарында масс-спектрометриялық детекторы бар газ хроматографиясы арқылы Ұшпа хош иісті қосылыстардың спектрі анықталды. Таңдалған микроорганизмдер ассоциациясын қолдана отырып, бидай ұнында дайындалған ашытқы құрамында көптеген органикалық қышқылдар, соның ішінде сірке және L-сүт қышқылдары анықталды. Ұн ортасында өсіру кезінде гераниол мен бензой қышқылының болуы көрсетілген. Барлық сірке қышқылы бактериялары қамырдың көтерілу уақытын қысқартып, нанның кеуектілігін арттырды. Ең жақсы көрсеткіштер сүт сарысуы мен су мен Сарысу қоспасындағы нанмен сипатталды. Levilactobacillus brevis 9-2, lactiplantibacillus plantarum 9-5 сүт қышқылы бактерияларынан, acetobacter indonesiensis MF сірке қышқылы бактерияларынан және monosporozyma unispora r3sd1d ашытқыларынан тұратын іріктелген микроорганизмдер қауымдастығы молекулалық-генетикалық сәйкестендіру жүргізілді және әзірленді нанның ең жақсы дәмі мен құрылымы. Әзірленген Ассоциация компоненттерінің оңтайлы қатынасы анықталды. Стартерді лиофильді кептіру сынағы жүргізілді. Ведется разработка хлебных заквасок. Нан ашытқысы әзірленуде. Не внедрено. Енгізілген жоқ. Внедрение результатов проекта в производство впервые выведет на рынок отечественные закваски для хлеба, стратегически и социально значимого продукта, что окажет мультипликативный социальный и экономический эффект. Повышение качества, безопасности, пищевой и биологической ценности ежедневно употребляемого продукта улучшит состояние здоровья населения. Повышение органолептических показателей хлеба и разработка нового вида хлеба на молочной сыворотке с растительными добавками окажут социальный, экономический и экологический эффекты за счет расширения ассортимента экологически чистой и полезной продукции и использования неутилизируемого вторичного продукта молочной промышленности. Жоба нәтижелерін өндіріске енгізу алғаш рет нанға, стратегиялық және әлеуметтік маңызы бар өнімге арналған отандық ашытқыларды нарыққа шығарады, бұл мультипликативті Әлеуметтік және экономикалық әсер етеді. Күнделікті тұтынылатын өнімнің сапасын, қауіпсіздігін, тағамдық және биологиялық құндылығын арттыру халықтың денсаулығын жақсартады. Нанның органолептикалық көрсеткіштерін арттыру және өсімдік қоспалары бар сүт сарысуындағы нанның жаңа түрін әзірлеу экологиялық таза және пайдалы өнімдер ассортиментін кеңейту және сүт өнеркәсібінің кәдеге жаратылмайтын қайталама өнімін пайдалану арқылы әлеуметтік, экономикалық және экологиялық әсер етеді. Пищевая промышленность, хлебопечение, производство заквасок для хлеба. Тамақ өнеркәсібі, нан пісіру, нан ашытқысын өндіру. |
||||
UDC indices | ||||
579.67: 664.642 | ||||
International classifier codes | ||||
34.27.39; 62.09.39; 65.33.29; | ||||
Key words in Russian | ||||
хлебная закваска; дрожжи; молочнокислые бактерии; уксуснокислые бактерии; антибактериальная активность; противогрибковая активность; микробиологическая порча; | ||||
Key words in Kazakh | ||||
нан ашытқысы; ашытқы; сүт қышқылды бактериялары; сірке қышқылды бактериялары; бактерияға қарсы белсенділік; саңырауқұлаққа қарсы белсенділік; микробиологиялық бұзылу; | ||||
Head of the organization | Саданов Аманкелди Курбанович | Доктор биологических наук / профессор, академик КазНАЕН | ||
Head of work | Олейникова Елена Андреевна | Кандидат биологических наук / Нет |