Inventory number | IRN | Number of state registration |
---|---|---|
0224РК00820 | AP13068387-OT-24 | 0122РК00168 |
Document type | Terms of distribution | Availability of implementation |
Заключительный | Gratis | Number of implementation: 1 Implemented |
Publications | ||
Native publications: 3 | ||
International publications: 3 | Publications Web of science: 3 | Publications Scopus: 3 |
Number of books | Appendicies | Sources |
1 | 14 | 42 |
Total number of pages | Patents | Illustrations |
145 | 1 | 25 |
Amount of funding | Code of the program | Table |
13368176.8 | AP13068387 | 26 |
Name of work | ||
Разработка технологии производства инновационных функциональных биокисломолочных продуктов с пробиотиками и антиоксидантами | ||
Report title | ||
Type of work | Source of funding | The product offerred for implementation |
Applied | Технология | |
Report authors | ||
Утебаева Айдана Аскаровна , Габрильянц Элеонора Арутюновна , Айтбаева Айгерим Жумагалиевна , Исламова Гулнур Еркинбаевна , Әбіш Жансая Әбілхаирқызы , Әбләш Әйгерім Әбдірашидқызы , | ||
0
3
5
0
|
||
Customer | МНВО РК | |
Information on the executing organization | ||
Short name of the ministry (establishment) | МНВО РК | |
Full name of the service recipient | ||
Некоммерческое акционерное общество "Южно-Казахстанский университет имени М.Ауэзова" | ||
Abbreviated name of the service recipient | ЮКУ им.М.Ауэзова | |
Abstract | ||
Разработка технологии производства функциональных биокисломолочных продуктов, содержащих пробиотики и антиоксиданты. Құрамында пробиотиктер мен антиоксиданттар бар функционалды биосүтқышқылды өнімдерін өндіру технологиясын әзірлеу. Разработка новых видов инновационных функциональных биокисломолочных продуктов питания, путем совершенствовании биотехнологического процесса активации пробиотических микроорганизмов (бифидо- и лактобактерий) с экстрактами биологически активных веществ из местного природного растительного сырья, а также создание функциональных продуктов питания с натуральными антиоксидантами, предназначенных для здорового питания, повышения качества и продолжительности жизни человека. Жергілікті табиғи өсімдік шикізатынан алынған биологиялық белсенді заттардың сығындылары бар пробиотикалық микроорганизмдерді (бифидо - және лактобактерияларды) белсендірудің биотехнологиялық процесін жетілдіру жолымен инновациялық функционалдық биосүтқышқылды өнімдердің жаңа түрлерін әзірлеу, сондай-ақ дұрыс тамақтануға, адамның өмір сүру сапасы мен ұзақтығын арттыруға арналған табиғи антиоксиданттары бар функционалдық тамақ өнімдерін жасау. Методы исследования включали: экстракцию активных веществ из растительного сырья с помощью СВЧ-экстракции, культивирование пробиотических микроорганизмов, исследование микробиологических, органолептических и физико-химических показателей в полученных инновационных биокисломолочных продуктах. Зерттеу әдістері мыналарды қамтиды: өсімдік шикізатынан белсенді заттарды микротолқынды экстракция арқылы алу, пробиотикалық микроорганизмдерді өсіру, алынған инновациялық биоқышқыл сүт өнімдерінің микробиологиялық, органолептикалық және физика-химиялық көрсеткіштерін зерттеу. Экстракты кровохлебки и боярышника в концентрации 10-5 г/см3 стимулируют рост B. bifidum, B. animalis subsp. lactis, и L. acidophilus, что позволило создать функциональные кисломолочные продукты с улучшенными характеристиками. В результате проекта опубликовано 3 статьи в журналах из базы Scopus с процентилем выше 35, 2 статьи в КОКНВО, выпущена монография, получен патент РК на полезную модель и акт внедрения в производство на предприятии ТОО «Компания Фудмастер-Шымкент». Новизна: Впервые в Республике Казахстан проведено исследование влияния антиоксидантов, полученных из местных растительных источников: туркестанского боярышника (Crataegus turkestanica), черемухи (Prunus padus) и кровохлебки лекарственной (Sanguisorba officinalis L.), на рост лактобактерий и бифидобактерий. На основе полученных данных разработана новая технология производства инновационных кисломолочных продуктов, содержащих пробиотики и антиоксиданты. Қандышөп және долана экстракттары 10-5 г/см3 концентрациясында B. bifidum, B. animalis subsp. lactis және L. acidophilus өсуін ынталандырады, бұл жақсартылған қасиеттері бар функционалды сүтқышқылды өнімдер жасауға мүмкіндік берді. Жоба нәтижесінде Scopus базасына кіретін журналдарда 35 пайыздан жоғары 3 мақала, ҚР Білім және ғылым саласындағы бақылау комитетінің тізіміндегі журналдарда 2 мақала жарияланды, монография шығарылды, ҚР пайдалы модельге патент алынды және «Компания Фудмастер-Шымкент» ЖШС-де өндіріске енгізу актісі алынды. Жаңалығы: Қазақстан Республикасында алғаш рет жергілікті өсімдік көздерінен алынған антиоксиданттардың – туркестандық долана (Crataegus turkestanica), мойыл (Prunus padus) және дәрілік қандышөп (Sanguisorba officinalis L.) – лактобактериялар мен бифидобактериялардың өсуіне әсері зерттелді. Алынған мәліметтер негізінде пробиотиктер мен антиоксиданттары бар инновациялық сүтқышқылды өнімдерін өндірудің жаңа технологиясы әзірленді. Реализация проекта позволит расширить ассортимент кисломолочных продуктов с увеличенным сроком хранения благодаря энергосберегающей технологии активации бифидобактерий для создания инновационных биокисломолочных продуктов на основе кефирных грибков и/или L. acidophilus. Это обеспечит конкурентоспособность и высокую доходность отрасли, способствующей продовольственной и экологической безопасности, развитию экспортного потенциала и росту пищевой промышленности. Также проект приведет к увеличению ВВП и налоговых поступлений в бюджет, укрепив позиции отечественных производителей качественной продукции на внутреннем и международных рынках. Жобаны іске асыру бифидобактерияларды белсендірудің энергия үнемдейтін технологиясының арқасында сақтау мерзімі ұзартылған сүтқышқылды өнімдердің ассортиментін кеңейтуге мүмкіндік береді, бұл өз кезегінде кефир саңырауқұлақтары және/немесе L. acidophilus негізінде инновациялық биосүтқышқылды өнімдерін,құруға ықпал етеді. Бұл бәсекеге қабілеттілік пен жоғары табыстылық әкеліп, азық-түлік және экологиялық қауіпсіздікті, экспорттық әлеуеттің дамуын және азық-түлік өнеркәсібінің өсуін қамтамасыз етеді. Сондай-ақ жоба ЖІӨ мен бюджетке түсетін салық түсімдерін ұлғайтып, сапалы өнім шығаратын отандық өндірушілердің ішкі және халықаралық нарықтардағы орнын нығайтады. Внедрение технологий производства биокисломолочных продуктов, содержащих пробиотики и антиоксиданты, на предприятиях Республики Казахстана позволит отечественным производителям повысить пищевую ценность и расширить ассортимент функциональных продуктов питания. Это не только поможет пролонгировать срок хранения, но и откроет новые возможности для экспорта продукции в страны Евразийского Таможенного Союза, а также в ближнее и дальнее зарубежье. Внедрение таких технологий может стать важным шагом к улучшению здоровья населения и повышению конкурентоспособности казахстанских продуктов на международных рынках. Құрамында пробиотиктер мен антиоксиданттар бар биосүтқышқылды өнімдер өндірісінің технологияларын Қазақстан Республикасы кәсіпорындарында енгізу отандық өндірушілерге тағамның қоректік құндылығын арттыруға және функционалдық азық-түлік өнімдерінің ассортиментін кеңейтуге мүмкіндік береді. Бұл өнімдердің сақтау мерзімін ұзартуға ғана емес, сонымен қатар Еуразиялық экономикалық одақ елдеріне, сондай-ақ алыс және жақын шетелдерге экспорттау үшін жаңа мүмкіндіктер ашады. Мұндай технологияларды енгізу халықтың денсаулығын жақсарту және қазақстандық өнімдердің халықаралық нарықтардағы бәсекеге қабілеттілігін арттыру үшін маңызды қадам болуы мүмкін. Проект продемонстрировал высокую эффективность и значительный потенциал для дальнейшего развития, что создаст возможности для укрепления позиций Казахстана в производстве функциональных молочных продуктов и увеличения его экспортного потенциала. Жоба жоғары тиімділікті және одан әрі дамуға айтарлықтай потенциалды көрсетті, бұл Қазақстанның функционалдық сүт өнімдерін өндірудегі позицияларын нығайтуға және оның экспорттық әлеуетін арттыруға мүмкіндік береді. Полученные результаты могут быть использованы в пищевой промышленности для создания продуктов лечебно-профилактического питания. Алынған нәтижелер емдік-профилактикалық тағам өнімдерін әзірлеуде азық-түлік өнеркәсібінде пайдаланылуы мүмкін. |
||
UDC indices | ||
637.146:577.1:663.1:579.672 | ||
International classifier codes | ||
65.63.33; | ||
Readiness of the development for implementation | ||
Key words in Russian | ||
функциональные продукты питания; кисломолочные продукты; пробиотики; бифидобактерии; лактобактерии; пребиотики; антиоксиданты; полифенолы; энергосберегающая технология; биологически активные вещества; | ||
Key words in Kazakh | ||
функционалды тамақ өнімдері; сүтқышқылды өнімдер; пробиотиктер; бифидобактериялар; лактобактериялар; пребиотиктер; антиоксиданттар; полифенолдар; энергия үнемдеу технологиясы; биологиялық белсенді заттар; | ||
Head of the organization | Сулейменов Уланбатор Сейтказиевич | Доктор технических наук / Профессор ЮКГУ им. М. Ауезова |
Head of work | Утебаева Айдана Аскаровна | Доктор философии (PhD) / нет |
Native executive in charge |