Inventory number IRN Number of state registration
0224РК00891 AP14869028-OT-24 0122РК00335
Document type Terms of distribution Availability of implementation
Заключительный Gratis Number of implementation: 0
Not implemented
Publications
Native publications: 0
International publications: 0 Publications Web of science: 0 Publications Scopus: 0
Number of books Appendicies Sources
1 4 55
Total number of pages Patents Illustrations
64 0 10
Amount of funding Code of the program Table
32957169.36 AP14869028 11
Name of work
Разработка микробиологических способов повышения сохранности и безопасности мяса и мясных продуктов
Report title
Type of work Source of funding The product offerred for implementation
Applied Препараты
Report authors
Алыбаева Айгул Жамятовна , Олейникова Елена Андреевна , Айтжанова Аида Асылбекқызы , Максимович Святослав , Ермекбай Жанерке Нұралақызы , Жақсылық Айзада Жанарбекқызы , Хамедова Элана Тахировна ,
0
3
1
0
Customer МНВО РК
Information on the executing organization
Short name of the ministry (establishment) Нет
Full name of the service recipient
ТОО "Научно-производственный центр микробиологии и вирусологии"
Abbreviated name of the service recipient ТОО "Научно-производственный центр микробиологии и вирусологии"
Abstract

Объекты исследований: микроорганизмы порчи мяса, молочнокислые бактерии из мяса и кисломолочных продуктов, пропионовокислые бактерии из молока.

Зерттеу нысандары: етті бұзатын микроорганизмдер, ет және ашытылған сүт өнімдерінің сүт қышқылды бактериялары, сүттің пропион қышқылы бактериялары

Целью проекта является использование микроорганизмов для повышения сохранности и биологической безопасности мяса мясных продуктов.

Жобаның мақсаты ет өнімдерінің етінің сақталуы мен биологиялық қауіпсіздігін арттыру үшін микроорганизмдерді пайдалану болып табылады.

Методика проведения исследований: в работе использовали стандартное приборное и методическое обеспечение, предназначенное для исследований в микробиологии и биотехнологии.

Зерттеу әдістемесі: жұмыста микробиология мен биотехнологиядағы зерттеулерге арналған стандартты аспаптық және әдістемелік қамтамасыз ету қолданылды.

Основные результаты работы и их новизна. В ходе выполнения проекта выделены новые штаммы микроорганизмов возбудителей порчи мяса и условно-патогенных бактерий, включающие Proteus vulgaris, Micrococcus sp., Mammaliicoccus vitulinus, Macrococcus caseolyticus, Staphylococcus sp., Carnobacterium divergens, Myroides sp., Shewanella sp., Pantoea agglomerans. Выделены и отобраны новые штаммы молочнокислых и пропионовокислых бактерий, подавляющие рост микроорганизмов контаминантов мяса. Разработан консорциум микроорганизмов Pediococcus acidilactici 5KUM4-1 и Propionibacterium freudenreichii P-8, обеспечивающий повышение сохранности, безопасности и вкусовых показателей мяса. Методом газовой хроматографии с масс-спектрометрическим детектированием определена химическая природа метаболитов антагонистически активных микроорганизмов. Среди антимикробных соединений наибольшей антагонистической активностью обладают уксусная кислота и p-крезол.

Жұмыстың негізгі нәтижелері және олардың жаңалығы. Жобаны жүзеге асыру барысында Proteus vulgaris, Micrococcus sp., Mammaliicoccus vitulinus, Macrococcus caseolyticus, Staphylococcus sp., Carnobacterium divergens, Myroides sp., Shewanella sp., Pantoea agglomerans қоса алғанда, ет пен шартты-патогенді бактериялардың бүліну қоздырғыштарының микроорганизмдерінің жаңа штамдары анықталды. Ет контаминанттарының микроорганизмдерінің өсуін тежейтін сүт қышқылы және пропион қышқылы бактерияларының жаңа штамдары бөлініп алынып, таңдалды. Еттің сақталуын, қауіпсіздігін және дәмдік көрсеткіштерін арттыруды қамтамасыз ететін Pediococcus acidilactici 5KUM 4-1 және Propionibacterium freudenreichii P-8 микроорганизмдерінің консорциумы әзірленді. Масс-спектрометриялық детекторы бар газ хроматографиясы әдісімен антагонистік белсенді микроорганизмдер метаболиттерінің химиялық табиғаты анықталды. Микробқа қарсы қосылыстардың ішінде сірке қышқылы және p-крезол ең үлкен антагонистік белсенділікке ие.

Разработана 1 закваска.

1 Ашытқы әзірленді.

Не внедрено.

Енгізілген жоқ.

Внедрение результатов НИР повысит эффективность и рентабельность мясной промышленности. Будут снижены потери мяса и мясных продуктов. Социальным эффектом от внедрения результатов проекта будет защита здоровья населения.

ҒЗЖ нәтижелерін енгізу: Ет өнеркәсібінің тиімділігі мен рентабельділігін арттыру. Ет пен ет өнімдерінің жоғалуы азаяды. Жоба нәтижелерін енгізудің әлеуметтік әсері халықтың денсаулығын қорғау болады.

Область применения - промышленная биотехнология, сельское хозяйство, пищевая промышленность.

Қолдану саласы - Өнеркәсіптік биотехнология, ауыл шаруашылығы, тамақ өнеркәсібі.

UDC indices
579.67
International classifier codes
34.27.19; 62.09.39;
Readiness of the development for implementation
Key words in Russian
молочнокислые бактерии; микробиологическая порча мяса; антагонизм; биобезопасность; сохранность; бактерии-продуценты;
Key words in Kazakh
сүтқышқылды бактериялар; еттің микробиологиялық бұзылуы; антагонизм; биоқауіпсіздік; қауіпсіздік; бактерия-продуценттер;
Head of the organization Саданов Аманкелди Курбанович Доктор биологических наук / профессор, академик КазНАЕН
Head of work Алыбаева Айгул Жамятовна PhD в области биологических наук / доктор философии (PhD)
Native executive in charge