Inventory number | IRN | Number of state registration |
---|---|---|
0218РК00385 | BR05236766-OT-18 | 0118РК00556 |
Document type | Terms of distribution | Availability of implementation |
Промежуточный | Gratis | Number of implementation: 0 Not implemented |
Publications | ||
Native publications: 1 | ||
International publications: 0 | Publications Web of science: 0 | Publications Scopus: 0 |
Number of books | Appendicies | Sources |
1 | 1 | 64 |
Total number of pages | Patents | Illustrations |
49 | 0 | 6 |
Amount of funding | Code of the program | Table |
10714000 | О.0784 | 11 |
Code of the program's task under which the job is done | ||
1 | ||
Name of work | ||
«Технология производства пектинопродуктов из вторичных сырьевых ресурсов переработки бахчевых культур казахстана» | ||
Report title | ||
Type of work | Source of funding | The product offerred for implementation |
Applied research | Технологическая документация | |
Report authors | ||
Кизатова Майгуль Жалеловна , Искакова Галия Куандыковна , Азимова Санавар Туглуковна , Еренова Бибипатыма Ертаевна , | ||
0
0
0
0
|
||
Customer | МНВО РК | |
Information on the executing organization | ||
Short name of the ministry (establishment) | МСХ РК | |
Full name of the service recipient | ||
Товарищество с ограниченной ответственностью "Казахский научно-исследовательский институт переработки сельскохозяйственной продукции" | ||
Abbreviated name of the service recipient | ТОО КазНИИПСХП | |
Abstract | ||
Объектами исследований являются бахчевые культуры: перспективные казахстанские сорта дыни и тыквы, выжимки указанных культур (жом), тыквенный и дынный пектиновые экстракты, органы сизых голубей. Зерттеу объектісі мәдени бақша дақылдары болып табылады: қауынның және асқабақтың Қазақстандық сорттары, жоғарыда көрсетілген культуралардың сығындылары, асқабақ және қауын пектиндерінің эктракттары, сұр көгершіндердің органдары. Цель работы - разработка технологии пектиносодержащих продуктов питания с детоксикационными свойствами на основе использования пектинопродуктов из вторичных сырьевых ресурсов бахчевых культур Казахстана (тыква, дыня). Жұмыстың мақсаты – Қазақстандық бақша дақылдарын (асқабақ, қауын) екінші реттік өңдеу кезінде алынған пектин өнімдері негізінде жасалынған, детоксикологиялық қасиеті бар пектинқұрамдас тағам өнімдерін өндіру технологиясын жасау. Применены методы исследований на основе стандартов РК, ГОСТ, ISO, ICC, AACC, что позволили осуществлять контроль сырья и готовой продукции на всех этапах их жизненного цикла Шикізат пен дайын өнімдің сапасы мен химиялық құрамын бағалау үшін ҚР, МЕМСТ, ISO, ICC, AACC стандарттары негізінде көпшілік мақұлдаған зерттеу әдістері қолданылды, бұл шикізат пен дайын өнімді тіршілік циклінің бүкіл кезеңінде бақылап отыруды жүзеге асыруға мүмкіндік береді. Результаты исследований. Определены содержание тяжелых металлов в перьях и внутренних органах птиц, обитающих в Алматинском регионе. В зависимости от района обитания голубей содержание свинца в перьях соответствовало 0,001 – 1,380 мг/кг, кадмия 0 – 0,058 мг/кг; содержание свинца во внутренних органах (селезенка, почки, печень) варьирует от 0,001 до 1,228 мг/кг; кадмия от 0 до 0,031 мг/кг. Зерттеу нәтижелері. Алматы қалысында мекен ететін құстардың қауырсындарынан және олардың ішкі органдарынан ауыр металдардың мөлшері анықталған. Көгершіндердің мекен ету аймағына байланысты, олардың қауырсынындағы қорғасын 0,001-1,380 мг/кг, кадмий 0-0,058 мг/кг; ал ішкі органдарындағы қорғасын мөлшері ( көкбауыр, бүйрек, бауыр) 0,001-1,228 мг/кг, кадмий 0-0,031 мг/кг аралығында болған. Установлено, что в Казахстане имеется достаточно сырьевая база и большой ассортимент бахчевых культур. Среди которых высоким содержанием пектина отличаются сорта тыквы «Карина» и «Афродита», дыни «Торпеда» и «Колхозница». Проведен количественно-качественный анализ составных частей бахчевых культур в лабораторных условиях. Қазақстанда бақша дақылдары ассортименттері және олардың шикі зат көздері жеткілікті түрде бар екендігі анықталған. Соның ішінде асқабақтың «Карина» және «Афродита» сорттары, ал қауынның «Торпеда» және «Колхозница» сорттары пектиннің жоғары мөлшері бойынша алдыңғы орындарда тұр. Лабораториялық жағдайда бақша дақылдарының құрама бөліктеріне сандық-сапалық талдау жасалынды.
Установлены содержание и фракционный состав пектинов из бахчевых культур в сырых и сухих выжимках (жом) отечественных сортов тыквы и дыни, где преобладает содержание протопектина Бақша дақылдарының ылғал және кұрғақ сығындыларында пектиннің саны және фракциялық құрамы анықталды, соның ішінде протопектиннің саны жоғары екендігі анықталды |
||
UDC indices | ||
664.863 | ||
International classifier codes | ||
65.53.91; 65.55.91; | ||
Readiness of the development for implementation | ||
Key words in Russian | ||
Бахчевые культуры ; пектин ; тяжелые металлы; детоксикационные свойства ; пектиносодержащие продукты питания; | ||
Key words in Kazakh | ||
Бақша дақылдары; пектин; ауыр металдар; детоксикациялық қасиеттері; пектині бар азық-түлік өнімдер; | ||
Head of the organization | Кулажанов Талгат Куралбекович | Доктор технических наук / профессор |
Head of work | Кизатова Майгуль Жалеловна | Доктор технических наук / профессор |
Native executive in charge | Искакова Галия Куандыковна | доцент |