Inventory number | IRN | Number of state registration | ||
---|---|---|---|---|
0323РК01863 | AP19175496-KC-23 | 0123РК00791 | ||
Document type | Terms of distribution | Availability of implementation | ||
Краткие сведения | Gratis | Number of implementation: 0 Not implemented |
||
Publications | ||||
Native publications: 0 | ||||
International publications: 0 | Publications Web of science: 0 | Publications Scopus: 0 | ||
Patents | Amount of funding | Code of the program | ||
0 | 7881996 | AP19175496 | ||
Name of work | ||||
Изучение качества молока овцематок тонкорунного, полутонкорунного и грубошерстного направления продуктивности | ||||
Type of work | Source of funding | Report authors | ||
Applied | Құлжанова Ботагөз Оңдасынқызы | |||
0
0
1
0
|
||||
Customer | МНВО РК | |||
Information on the executing organization | ||||
Short name of the ministry (establishment) | Нет | |||
Full name of the service recipient | ||||
«Научно-образовательный центр «Qazyna» | ||||
Abbreviated name of the service recipient | TOO «Научно-образовательный центр «Qazyna» | |||
Abstract | ||||
Объектом исследований является овцы казахской тонкорунной, полутонкорунной и грубошерстной породы овец в Инновационной ферме Казына. Зерттеу нысаны Қазына инновациялық фермасындағы қазақтың биязы жүнді, жартылай биязы жүнді және қылшық жүнді қойлары болып табылады. Целью проекта является изучение качества овечьего молока в зависимости от направления продуктивности (тонкорунного – казахская тонкорунная, полутонкорунного – казахская мясная скороспелая и грубошерстного – казахская курдючная грубошерстная), способствующих решению социально-экономических проблем, как сохранение и укрепление здоровья населения страны на новых сырьевых источниках. Жобаның мақсаты – жаңа табиғи шикізат өнімдері арқылы халықтың денсаулығын сақтау және нығайту , әлеуметтік – экономикалық проблемаларды шешуге ықпал ететін өнімділік бағытын арттыру мақсатында (биязы жүнді – қазақтың биязы жүнді, жартылай биязы жүнді-қазақы ерте ет алатын етті және ірі жүнді-қазақы құйрықты қылшық жүнді) қой сүтінің сапасын зерттеу болып табылады. При выполнении проекта будут использованы современные стандартные методы ведения теоретических и экспериментальных исследований; будут исследованы физико-химические и микробиологические показатели сырья, в том числе органолептические, биохимические, реологические, санитарно-гигиенические сенсорные показатели; будут использованы многофакторные, полнофакторные, статистические, вероятностные, математические методы анализа и синтеза линейного и нелинейного программирования по обработке лабораторных экспериментов. Будет применен экспресс-метод определения физико-химических показателей идентификации с применением анализатора. Массовую долю макро- и микроэлементов будем определять методом атомно-абсорбционной спектрофотометрии, жирные кислоты определяется на газо-жидкостном хроматографе «Хром-4», аминокислоты – на аминоанализаторе. жүргізудің заманауи стандартты әдістері пайдаланылатын болады; шикізаттың физика-химиялық және микробиологиялық көрсеткіштері, оның ішінде органолептикалық, биохимиялық, реологиялық, санитарлық-гигиеналық сенсорлық көрсеткіштер зерттелетін болады; өңдеу бойынша сызықтық және сызықтық емес бағдарламалауды талдау мен синтездеудің көп факторлы, толық факторлы, статистикалық, ықтималдық, математикалық әдістері пайдаланылатын болады. Анализаторды қолдана отырып, сәйкестендірудің физика-химиялық көрсеткіштерін анықтаудың экспресс-әдісі қолданылатын болады. Макро - және микроэлементтердің массалық үлесін атомдық-абсорбциялық спектрофотометрия әдісімен анықтайтын боламыз, май қышқылдары "Хром-4" газ-сұйық хроматографында, амин қышқылдары – амин анализаторында анықталады. Сформированы группы клинически здоровых полновозрастных овцематок 3-х лет, в количестве 10 голов в группе с ягнятами - одинцами (баранчики). Составлен рацион кормления овец разных пород в зависимости сезона года и физиологического состояния. Показатели молочности и суточного прироста в весенний и летний период изменяются в зависимости от продуктивности травостоя пастбищ.Изучено влияние кормления и содержание овец на производстве молока. Молочность подопытных овцематок за 20 дней составила: казахская тонкорунная 26,0±0,55 кг, казахская мясная скороспелая 28,75±1,34 кг и казахская курдючная грубошерстная 41,2±2,67 кг. Среднесуточная молочность, кг соответственно: 1,300±0,027; 1,437±0,067 и 2,06±0,133; Бір қозылық (қошқар) толық 3 жастағы клиникалық сау қой аналықтарының 10 бас мөлшерінде топтары құрылды. Жыл мезгіліне және физиологиялық жағдайына байланысты әр түрлі тұқымды қойларды тамақтандыру рационы жасалды. Көктемгі және жазғы кезеңдегі сүт және тәуліктік өсу көрсеткіштері жайылымдардың шөп өнімділігіне байланысты өзгереді. Сүт өнімділігіне қойларды азықтандыру мен ұстаудың әсері зерттелді. Тәжірибелік қойлардың сүттілігі 20 күн ішінде: қазақ биязы жүнді 26,0±0,55 кг, қазақ етті ерте жетілетін 28,75±1,34 кг және қазақ құйрықты қылшық жүнді 41,2±2,67 кг. орташа тәуліктік сүттілік, кг тиісінше: 1,300±0,027; 1,437±0,067 және 2,06±0,133; Для Казахстана овечье молоко представляет большой потенциал для расширения ассортимента и повышения экспорта молочной продукции, ведь только рынки соседних стран, как России и Китая, имеют огромную емкость кисломолочных продуктов и сыров. На наш взгляд, проведение в этом направлении исследований откроет множество скрытого еще потенциалов продуктов на основе овечьего молока: есть предпосылки созданию новых оригинальных рецептур молочной продукции функционального назначения и эти исследования представляют наибольший научный интерес. Выполнение данного проекта позволит повысить уровень исследовательских работ в области создания новых молочных продуктов из овечьего молока, следовательно промышленное его освоение позволит уменьшить потери сельскохозяйственного сырья и в целом повысит качество жизни и здоровье населения. Қазақстан үшін қой сүті сүт өнімдерінің ассортиментін кеңейту және экспортын арттыру үшін үлкен мүмкіндік болып табылады, өйткені Ресей мен Қытай сияқты көрші елдердің нарықтарында ғана ашытылған сүт өнімдері мен ірімшіктердің үлкен сыйымдылығы бар. Біздің ойымызша, осы бағытта зерттеу жүргізу қой сүтіне негізделген өнімдердің көптеген жасырын мүмкіндітерін ашады: функционалды мақсаттағы сүт өнімдерінің жаңа түпнұсқа рецептерін құрудың алғышарттары бар және бұл зерттеулер ең үлкен ғылыми қызығушылық тудырады. Осы жобаны орындау қой сүтінен жаңа сүт өнімдерін жасау саласындағы зерттеу жұмыстарының деңгейін арттыруға мүмкіндік береді, демек, оны өнеркәсіптік игеру ауыл шаруашылығы шикізатының шығынын азайтуға және жалпы халықтың өмір сүру сапасы мен денсаулығын арттыруға мүмкіндік береді.
В отличие от коровьего, овечье молоко содержит больше жирных кислот, которые обладают метаболической способностью обеспечивать энергией растущих детей. Молоко овец вызывает интерес как источник жирных кислот ω-3 и ω-6 в молочном жире, а также менее распространенных жирных кислот - изомеров линолевой кислоты. Мицеллы казеина козьего молока содержат больше кальция и неорганического фосфора. Липиды в овечьем молоке представлены жировыми глобулами меньшего размера, что способствует лучшей усвояемости организмом человека, тем самым усиливается функциональность продукции их переработки. Сиыр сүтінен айырмашылығы, қой сүтінде өсіп келе жатқан балаларды энергиямен қамтамасыз ететін метаболикалық қабілеті бар май қышқылдары көп. Қой сүті сүт майындағы ω-3 және ω-6 май қышқылдарының, сондай - ақ аз кездесетін май қышқылдарының-линол қышқылының изомерлерінің көзі ретінде қызығушылық тудырады.Ешкі сүтіндегі казеин мицеллаларында кальций мен Бейорганикалық фосфор көп. Қой сүтіндегі липидтер кішірек майлы глобулалармен ұсынылған, бұл адам ағзасының жақсы сіңуіне ықпал етеді, осылайша оларды қайта өңдеу өнімдерінің функционалдығы артады. Сельское хозяйство. Животноводство. Овцеводство. Молочная промышленность. Ауыл шаруашылығы. Мал шаруашылығы. Қой шаруашылығы. Сүт өнеркәсібі. |
||||
UDC indices | ||||
637.071; 637.073 | ||||
International classifier codes | ||||
68.39.31; 68.39.71; 65.63.00; | ||||
Key words in Russian | ||||
животноводство; овцеводство; овечье молоко; изучение качества; породы овец; | ||||
Key words in Kazakh | ||||
мал шаруашылығы; қой шаруашылығы; қой сүті; құрамын анықтау; қой тұқымдары; | ||||
Head of the organization | Құлжанова Ботагөз Оңдасынқызы | / - | ||
Head of work | Құлжанова Ботагөз Оңдасынқызы | Phd / - |