Inventory number | IRN | Number of state registration | ||
---|---|---|---|---|
0323РК01446 | AP19579335-KC-23 | 0123РК00060 | ||
Document type | Terms of distribution | Availability of implementation | ||
Краткие сведения | Gratis | Number of implementation: 0 Not implemented |
||
Publications | ||||
Native publications: 1 | ||||
International publications: 0 | Publications Web of science: 0 | Publications Scopus: 0 | ||
Patents | Amount of funding | Code of the program | ||
0 | 24378896.39 | AP19579335 | ||
Name of work | ||||
Технологическое обоснование интенсификации производства мяса водоплавающих птиц Западно – Казахстанской области | ||||
Type of work | Source of funding | Report authors | ||
Applied | Нугманова Аружан Еркиновна | |||
0
0
0
0
|
||||
Customer | МНВО РК | |||
Information on the executing organization | ||||
Short name of the ministry (establishment) | МСХ РК | |||
Full name of the service recipient | ||||
НАО «Западно-Казахстанский Аграрно-технический университет имени Жангир Хана» | ||||
Abbreviated name of the service recipient | НАО "ЗКАТУ им. Жангир хана" | |||
Abstract | ||||
Объектами исследования послужили утки породы «Медео» (Пекинская белая). Зерттеу нысандары "Медеу" (Пекин ақ) үйректері болды. Разработка технологических методов интенсификации производства мяса водоплавающих птиц Западно – Казахстанской области. Батыс Қазақстан облысында суда жүзетін құстардың мясо өндіруді қарқындатудың технологиялық әдістерін әзірлеу. Для выполнения поставленных задач проведены научно-хозяйственные опыты. Также проведен анализ химического состава кормов и кормовых добавок. На основе полученных данных по питательности составлены рецепты кормосемесей для водополавающих птиц. В ходе исследований были использованы экспериментальный, статистический и зоотехнические методы. Қойылған міндеттерді орындау үшін ғылыми-шаруашылық тәжірибелер жүргізілді. Сондай-ақ, азықтардың химиялық құрамына талдау жасалды. Азықтардың химиялық құрамы бойынша алынған мәліметтер негізінде суда жүзетін құстарға арналған жем қоспаларының рецептері жасалды. Зерттеу барысында эксперименттік, статистикалық және зоотехникалық әдістер қолданылды. Впервые в Западно – Казахстанской области будет технологически обоснована интенсификации производства мяса водоплавающих птиц. Составлены сбалансированные рационы с добавлением биологически активных добавок, разработаны рецептуры кормосмесей, определены наиболее оптимальные методы интенсификации технологии выращивания водоплавающих птиц, изучены рост и развитие, сохранность, продуктивные, гематологические показатели, мясная продуктивность и экономическая эффективность интенсификации выращивания уток и гусей в условиях Западно-Казахстанской области. По результатам химического состава кормов были составлены сбалансированные рецептуры кормосмесей для кормления подопытных групп уток. В первый период выращивания разработанный рецепт кормосмеси содержал от 10,21 до 11,35 МДж, и соответственно 2438,616 и 2710,901 Ккал. Во второй период выращивания с 15 дневного возраста по нормам кормления обменная энергия рациона незначительно увеличилась, но уровень протеина снизился. Для комплексной оценки мясной продуктивности были опрделены абсолютный и среднесуточный приросты живой массы всех групп молодняка утят. Данные абсолютного прироста утят показали, что в период от 14 до 21 дней данный показатель самцов ІІІ опытной группы был выше на 110,4 г (26,4%) и 94,6 г (17,9 %); самок на – 20,6 г (5,0%); 3,7 г (0,9%) по сравнению с аналогами І контрольной и ІІ опытной групп. Сохранность молодняка всех групп утят за период от 1 до 28 дней в составила от 96 – 100 %. Батыс Қазақстан облысында алғаш рет суда жүзетін құстардың ет өндіруді қарқындату технологиялық тұрғыдан негізделетін болады. Биологиялық белсенді қоспаларды қоса отырып, теңдестірілген рациондар жасалды, жем қоспаларының рецептуралары әзірленді, суда жүзетін құстарды өсіру технологиясын интенсификациялаудың неғұрлым оңтайлы әдістері айқындалды, Батыс Қазақстан облысы жағдайында үйректер мен қаздарды өсіруді интенсификациялаудың өсуі мен дамуы, сақталуы, өнімді, гематологиялық көрсеткіштері, ет өнімділігі және экономикалық тиімділігі зерттеледі. Жемшөптің химиялық құрамының нәтижелері бойынша үйректердің сынақ топтарын азықтандыру қоспаларының теңдестірілген раицондар жасалды. Өсірудің бірінші кезеңіндегі раицонда 10,21-ден 11,35 МДж-ға дейін және сәйкесінше 2438,616 және 2710,901 Ккал алмасу энергиясы болды. Өсірудің екінші кезеңінде азықтандыру рационының метаболикалық энергиясы аздап өсті, ақуыз деңгейі төмендеді. Ет өнімділігін кешенді бағалауға жас үйректердің барлық топтарының тірі салмағының абсолютті және орташа тәуліктік өсуі анықталды. Үйректердің абсолютті өсімінің деректері 14 – тен 21 күнге дейінгі кезеңде ІІІ тәжірибелік топтың еркектерінің бұл көрсеткіші 110,4 г (26,4%) және 94,6 г (17,9%) жоғары болса,; аналықтарында-20,6 г (5,0%); 3,7 г (0,9%) бақылау және бақылау аналогтарымен салыстырғанда ІІ тәжірибелі топ. 1 – ден 28 күнге дейінгі кезеңде барлық үйрек топтарының жануарларының сақталуы 96-100% -. құрады. Лучшими показателями роста в зависимости от дозировки минеральной композиционной добавки и белково-витаминных премиксов обладал молодняк ІІІ группы. Результаты исследований показали, что молодняк утят ІІІ опытной группы превосходил по живой массе в 21 дневном возрасте своих сверстников І контрольной и ІІ опытной групп среди самцов соответственно на 122,7 г (10,5%); 102,3 г (8,8 %); самок – на 25,2 г (2,4 %); 15,9 г (1,5 %); а в 28 дневном возрасте соответственно по самцам – 98,6 г (18,3%); 102,2 г (6,3 %); по самкам – на 90,8 г (6,5 %); 45,2 г (3,1 %). В 49 дневном возрасте эти превышения соотвественно составили по самцам – 376,1 г (10,9%); 155,5 г (4,5%); по самкам – 306,3 г (9,4 %); 163,6 г (5,0 %). Батыс Қазақстан облысында алғаш рет суда жүзетін құстардың мяса өндіруді қарқындату технологиялық тұрғыдан негізделетін болады. Биологиялық белсенді қоспаларды қоса отырып, теңдестірілген рациондар жасалды, жем қоспаларының рецептуралары әзірленді, суда жүзетін құстарды өсіру технологиясын интенсификациялаудың неғұрлым оңтайлы әдістері айқындалды, Батыс Қазақстан облысы жағдайында үйректер мен қаздарды өсіруді интенсификациялаудың өсуі мен дамуы, сақталуы, өнімді, гематологиялық көрсеткіштері, ет өнімділігі және экономикалық тиімділігі зерттелді. Жемшөптің химиялық құрамының нәтижелері бойынша үйректердің сынақ топтарын азықтандыру қоспаларының теңдестірілген формулалары жасалды. Өсірудің бірінші кезеңінде жем қоспасының әзірленген рецепті 10,21-ден 11,35 МДж-ға дейін және сәйкесінше 2438,616 және 2710,901 Ккал болды. Өсірудің екінші кезеңінде 15 күннен бастап азықтандыру рационының метаболикалық энергиясы аздап өсті, бірақ ақуыз деңгейі төмендеді. Ет өнімділігін кешенді бағалау үшін жас үйректердің барлық топтарының тірі салмағының абсолютті және орташа тәуліктік өсуі анықталды. Үйректердің абсолютті өсімінің деректері 14 – тен 21 күнге дейінгі кезеңде ІІІ тәжірибелік топтың еркектерінің бұл көрсеткіші 110,4 г (26,4%) және 94,6 г (17,9%) жоғары болса,; аналықтарында-20,6 г (5,0%); 3,7 г (0,9%) бақылау және бақылау аналогтарымен салыстырғанда ІІ тәжірибелі топ. 1 – ден 28 күнге дейінгі кезеңде барлық үйрек топтарының жануарларының сақталуы 96-100% -. құрады. Результаты научных исследований способствуют эффективному ведению технологии разведения, содержания и кормления водоплавающих птиц, уток. Ғылыми зерттеу нәтижелері суда жүзетін құстарды, үйректерді өсіру, баағып - күту және азықтандыру технологиясын тиімді жүргізуге ықпал етеді. Разработанные технологические методы интенсификации производства мяса водоплавающих птиц позволят предложить производству дополнительные резервы повышения мясной продуктивности, обеспечивая высокую эффективность производства мясной продукции гусеводства и утководства и, значительно повысить доходность и конкурентоспособность отрасли. Суда жүзетін құстардың мясо өндіруді интенсивтендірудің әзірленген технологиялық әдістері өндіріске ет өнімділігін арттырудың қосымша резервтерін ұсынуға, ет өнімдерін өндірудің жоғары тиімділігін қамтамасыз етуге мүмкіндік береді. Қаз және үйрек шаруашылық салаларының кірістілігі мен бәсекеге қабілеттілігін едәуір арттырады. Птицеводство, утководство. Құс шаруашылығы, үйрек шаруашылығы. |
||||
UDC indices | ||||
636.03:636.59:637.54(574.1) | ||||
International classifier codes | ||||
68.39.37; 68.39.19; 68.03.05; | ||||
Key words in Russian | ||||
птицеводство; утководство; гусеводство; технология; интенсификация; выращивания; методы; продуктивность; кормление; | ||||
Key words in Kazakh | ||||
қус шаруашылығы; үйрек шаруашылығы; қаз шаруашылығы; технологиясы; интенсификациясы; өсіру; әдістері; өнімділігі; азықтандыру; | ||||
Head of the organization | Наметов Аскар Мырзахметович | Доктор ветеринарных наук / Профессор | ||
Head of work | Нугманова Аружан Еркиновна | Доктора философии PhD по специальности Технология производства продуктов животноводства / Доктор PhD |